NEDELJA DIGITALNIH VEŠTINA - TŠ "NIKOLA TESLA" LEPOSAVIĆ

Petak, 23. mart 2018, 17:52

|

Izvor: RTV Mir

|

|

LEPOSAVIĆ - Nedelja digitalnih veština realizuje se u periodu od 19-23 marta u školama širom Evrope sa ciljem unapređenja tih sposobnosti svakog učenika.U ovoj nedelji učenici kroz digitalne veštine unapređuju svoja znanja iz oblasti tehnologije kao i iz oblasti bezbednosti korišćenja interneta. Srednja tehnička škola Nikola Tesla u Leposaviću, petu godinu zaredom učestvuje u kampanji.
 
" Ove godine smo se baš potrudili da digitalne kompetencije podignemo na jedan viši nivo, baš tamo gde i pripadaju i da izjednačimo jezičke i matematičke veštine sa digitalnim jer to od nas zahteva 21.vek" istakla je profesorka informatike Biljana Ivanović.
 
Profesorka informatike Mirjana Radosavljević smatra da digitalna pismenost je zahtev modernog doba i nešto što je neophodno za svakodnevno funkcionisanje pa je interesovanje učenika za učestvovanje u ovakvim kampanjama veliko.
 
"Ova kampanja nam je pokazala da je digitalizacija budućnost i da je to oblast gde će mladi najbrže naći posao, ali mislim i da smo uspeli da im podstaknemo želju za učenjem" istakla je Radosavljević.
 
U cilju što kvalitetnijeg obeležavanja nedelje, između ostalog organizovano je predavanje na temu-„istraživanje podataka“-koje je održala profesorka sa fakulteta tehničkih nauka u Kosovskoj Mitrovici  Dragana Radosavljević koja je istakla značaj digitalnog doba.
 
"Ova oblast je još uvek nedovoljno istražena i učenici tu mogu da daju veliki doprinos i da svoje mogućnosti iskažu kreativno. Na ovaj način mogu da primene sva svoja znanja stečena u srednjoj školi jer vidimo da nije vezano samo za jednu oblast nego su sve oblasti povezane u jednu celinu naravno preko informatike", rekla je Radosavljević.
 
Iako je događaj organizovan od strane aktiva profesora informatike, učestvovali su i profesori matematike. Njihov doprinos ove godine ogleda se u vidu javnog časa pod nazivom mala škola geogebre-načina učenja koji učenici ove škole koriste već deset godina,najavila je profesorka matematike Ivana Radulović.
 
"Na samom času ćemo prikazati animaciju kao nešto što je apstraktnije i može se prikazati u ovom načinu učenja jer ona povezuje analizu,geometriju,račun tako da daje jednu vizuelizaciju nekim matematičkim sadržajima što je jako značajno za sticanje funcionalnog znanja kod učenika", ističe ona.
 
Predavanjina se pridružio i bivši učenik škole Ivan Milosavljević koji je zajedno sa profesorom ove škole Srboljubom Milosavljevićem izradio android aplikaciju sa kojom druge škole ne mogu da se pohvale ali i unapredio rad školskog sajta.Upravo učešće bivših učenika,sada uspešnih ljudi je najbolji pokazatelj vrednosti same škole, ističe direktor Slađan Radović.
 
" To je i jedan vid promocije da učenici koji izađu iz naše škole postanu jako uspešni profesori,inže njeri,doktori, na svim univerzitetima širom Srbije ", dodaje Radović.
 
U našoj zemlji čak četvrtina stanovnika nikada nije koristila računar niti internet. Nedelјa digitalnih veština ima za cilј da ovakvu statistiku promeni na bolјe. Digitalno opismenjavanje, pre svega dece i mladih, uslov je za kvalitetno i bezbedno korišćenje novih tehnologija, koje onda vodi bolјoj zapošlјivosti kao i sveukupnom pobolјšanju kvaliteta života.
 
 
 
Video

Facebook

Vreme