U SRPSKIM SREDINAMA DVA SMRTNA SLUČAJA, 15 NOVOOBOLELIH

Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

PRIŠTINA - U srpskim sredinama na Kosovu, u poslednja 24 sata, preminula su još dva lica, registrovano je 15 novoobolelih, dok je 16 osoba izlečeno, saopštio je na današnjoj konferenciji za medije, epidemiolog Zavoda za javno zdravlje u Severnoj Mitrovici, dr Aleksandar Antonijević.
Preminuli pacijenti su iz Štrpca.
Od 60 testiranih, 22 je retesta, gde su rezultati pokazali da se 16 lica oporavilo.
Na severu Kosova, zabeleženo je 9 novih slučajeva infekcije, a u srpskim sredinama južno od reke Ibar 6.
Novooboleli po opštinama na severu Kosova: Zvečan (4), Zubin Potok (3), Severna Mitrovica (1) i Leposavić (1).
Novooboleli u srpskim sredinama južno od Ibra: Gračanica (4), Gnjilane (1) i Štrpce (1).
Trenutno su hospitalizovana 92 pacijenta. U Zavodu za javno zdravlje u Severnoj Mitrovici hospitalizovana su 83 lica, u KC Niš tri pacijenta, u KC Srbije dva, u KBC "Dragiša Mišović" dva i u KC Kragujevac dva.
Za 435 lica određena je mera kućne izolacije.
Aktivnih slučajeva je trenutno 528, dok je oporavljeno 126 osoba.
Epidemiolog Aleksandar Antonijević je na pitanje novinara da li očekuje da će uskoro u Severnoj Mitrovici početi sa vršenjem analiza testiranih na Kovid-19, rekao da je o tome bilo reči, te da je inicijativa iz Zavoda za javno zdravlje potekla čim je bilo pomena da postoji takva mogućnost.
„Ja sam se od početka borio da mi dobijemo našu laboratoriju. Mislim i da je zaslužujemo. Imamo dovoljno i kadrova i neophodnih resursa za funkcionisanje PCR laboratorija na KiM. Bilo je govora od samog starta. Tada nam to nije bio prioritet. Skoncentrisali smo se na druge stvari – od lične zaštitne opreme, pa do drugih osnovnih stvari za rad. Sada smo došli u situaciju da možemo da razmišljamo u tom pravcu. Ostvareni su neki kontakti, priča se o tome. Grupa naših radnika je u prethodnom periodu obišla laboratoriju u Kraljevu, kako bi videli koji su to uslovi koje treba da ispunimo za instaliranje jedne takve laboratorije".
Dr Antonijević smatra da je trenutna epidemiološka situacija dosta dobra, a u prilog tome govori manji broj novozaraženih.
„Po svim parametrima koje mi pratimo, situacija se polako stabilizuje. Sve je manji broj ljudi koji se javljaju za uzorkovanje. Danima unazad opao je broj javljanja u domovima zdravlja. Bolnica je takođe rasterećena, iako svakodnevno imamo novoobolele, ali takođe imamo i otpuste iz bolnice, tako da je negde oko 50-60% bolničkih kapaciteta ispunjeno”, pojašnjava Antonijević, uveren da će u toku naredne nedelje broj novozaraženih pasti ispod 10.
Od početka epidemije, ukupno je preminulo 27 lica u srpskim sredinama na Kosovu 16 u drugom talasu, odnosno od 18. juna, kada se beleži nagli porast broja novoobolelih.
Od početka epidemije, ukupno je testirano 3.421 lice, od čega je kod 788 osoba potvrđeno prisustvo virusa korona.
Na severu Kosova, od početka epidemije ukupno je registrovano 608 pozitivnih slučajeva. Od toga, u Severnoj Mitrovici 244, u Leposaviću 158, u Zvečanu 122, a u Zubinom Potoku 84.
U srpskim sredinama južno od Ibra do sada je evidentirano 180 pozitivnih na virus korona.

 

Facebook

Vremenska prognoza

LEPOSAVIĆ VREME

Radio Televizija Mir je posvećena svojim gledaocima i slušaocima.

RTV MIR - SA SVOG PRAGA

Email:

rtvmir@gmail.com

Tel:

+381 28 83165

Najčitaniji