JOŠ 90 TONA MEDICINSKE OPREME STIGLO U SRBIJU

Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

BEOGRAD - Drugi kargo avion "boing 747" sleteo je na aerodrom "Nikola Tesla" u Beogradu iz Kerale sa 90 tona medicinske zaštitne opreme koju je Srbija kupila za borbu protiv koronavirusa.

Troškove transporta opreme u potpunosti je finansirala Evropska unija kao deo paketa vrednog 93 miliona evra za Srbiju koji je EU najavila, a koji obezbeđuje kako hitnu tako i kratkoročnu i srednjoročnu pomoć Srbiji u borbi protiv koronavirusa, navodi se u zajedničkom saopštenju Delegacije EU u Srbiji i Ministarstva za evropske integracije.

Let, koji je organizovao UN Program za razvoj (UNDP), omogućio je najbržu moguću dostavu opreme i materijala, jer je korišćenjem ogromnog kargo aviona maksimalno iskorišćen prostor, ušteđeno je dragoceno vreme, a i troškovi. 

"Evropa se bori u veoma teškoj situaciji. Na hiljade ljudi je zaraženo i na hiljade umire svaki dan. A u teškim vremenima moramo da se držimo zajedno. Vidimo sjajne pokrete solidarnosti po čitavom kontinentu i to nam puni srca. Ta solidarnost, naravno, obuhvata i Srbiju", naveo je šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Sem Fabrici.

Ministarka Jadranka Joksimović je istakla da se čitav svet danas suočava sa nesvakidašnjim izazovom dok nekontrolisano širenje koronavirusa predstavlja pretnju celom čovečanstvu.

"Naš uspeh u borbi protiv pandemije koronavirusa zavisi od naših akcija i postupaka, ali umnogome i od spremnosti naših međunarodnih partnera da nam u tome pomognu. Stoga sam veoma zahvalna EU, Kini, Norveškoj, Švajcarskoj i UN agencijama koje su u ovom teškom trenutku iskazale solidarnost sa Srbijom i stavile na raspolaganje svoje kapacitete kako bi nam pomogli da u zajedničkoj borbi zaustavimo moguće posledice po zdravlje naših građana i našu privredu", rekla je Joksimovićeva.

Posebno se zahvalila komesaru Oliveru Varheljiju na pozitivnom odgovoru na našu molbu i spremnosti da prenameni čak 93,4 miliona evra pomoći koja je namenjena kako nabavci i transportu medicinske opreme i materijala, tako i oporavku naše privrede.

Početkom nedelje EU je najavila paket od 93 miliona evra za Srbiju kao pomoć u borbi protiv koronavirusa. On sadrži konkretne mere podrške Srbiji da se bolje opremi, mere koje će sačuvati živote, zaštititi najugroženije i pomoći očuvanju radnih mesta i malim privrednicima.

"Solidarnost na delu! Zajedno ćemo pobediti u ovoj borbi", zaključuje se u zajedničkom saopštenju.

 

 Izvor: RTS

Facebook

Vremenska prognoza

LEPOSAVIĆ VREME

Baneri

Click Here Arrow ok

UPIS 2024 Buduce Radio Televizija Mir je posvećena svojim gledaocima i slušaocima.

RTV MIR - SA SVOG PRAGA

Email:

mir@rtvmir.com

Tel:

+381 28 83165

Najčitaniji