SZO: PRVE VAKCINE U JUNU I JULU 2021. GODINE

Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

PRIŠTINA - Zahvaljujući donaciji Svetske zdravstvene organizacije, KBC-Priština sa sedištem u Gračanici bogatiji je za dve laboratorije - PCR laboratoriju i laboratoriju za biohemijske analize, čija je vrednost oko 95.000 evra, rekao je u Jutarnjem program RTK2 Sergej Korjak, šef Svetske zdravstvene organizacije na Kosovu.
Korjak je kazao da još uvek niko ne zna kada će prestati pandemija Korona virusa, jer on stalno mutira. Šef SZO na Kosovu kaže da trenutno postoji oko 200 vakcina, od kojih je oko 48 u fazi testiranja na ljudima i da će sve zemlje, bez izuzetka, dobiti vakcinu.
"Prve vakcine možemo očekivatu u junu, julu ili avgustu. Prve doze su namenjene osetljivim grupama, ljudima koji rade u zdravstvenim ustanovama. Cilj je da se pokrije oko 20 odsto stanovništva. Mi ne bi trebalo da se oslanjamo na vakcinu jer virus je veoma ozbiljan. Ako pogledate brojke, reč je od 3 odsto smrtnosti. U poređenju sa sezonskim virusom, običnom influencom, smrtnost je 0,01, znači do 30 odsto više smrtnosti. Bolje je da se zaštitite. Kada govorimo o zaštiti, dobar primer za to je Kina koja na dnevnom nivou beleži 20 zaraženih, zato što tamo ljudi nose maske, a mi to ne činimo. Zato molim ljude da nose maske. Postoje rezultati o cepivu koje ispunjava kriterijume za široku upotrebu, ali to nisu finalni razultati, koji se očekuju tokom leta. Virus je veoma težak jer mutira, a vi razvijete vakcinu za drugi tip virusa, onda ništa niste učinili", rekao je Korjak u Jutarnjem program RTK2.

Facebook

Vremenska prognoza

LEPOSAVIĆ VREME

Baneri

Click Here Arrow ok

UPIS 2024 Buduce Radio Televizija Mir je posvećena svojim gledaocima i slušaocima.

RTV MIR - SA SVOG PRAGA

Email:

mir@rtvmir.com

Tel:

+381 28 83165