UNS I UNS NA KOSOVU: "GAZETA SINJALI" DA HITNO UKLONI LIČNE PODATKE OSOBA OBOLELIH OD KORONAVIRUSA

Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

S. MITROVICA - Udruženje novinara Srbije i njegov ogranak na Kosovu osuđuju postupak portala "Gazeta Sinjali“ koji je objavio spisak sa imenima 210 Srba, Roma i Goranaca iz pet opština sa područja Kosova i Metohije kojima je naložena izolacija, uključujući i imena osoba koje se leče od koronavirusa, i traže da se ti podaci hitno uklone sa interneta.

UNS i UNS na Kosovu ističu da se u tekstu navodi mesto stanovanja i godina rođenja osoba kojima je naložena izolacija, kao i da su ove mere urađene po nalogu Beograda.

UNS i UNS na Kosovu zahtevaju hitnu reakciju OEBS-a, UNMIK-a, EU i Saveta za štampu, novinarskih udruženja i stranih diplomatskih predstavnika i institucija u Prištini da prestane kršenje ljudskih prava Srba, Roma i Goranaca koji žive u većinski srpskim sredinama, kao i da se otklone posledice ovog neprofesionalnog postupka medija, a odgovorni budu kažnjeni.

UNS i UNS na Kosovu ističu da je nedopustivo objavljivanje podataka iz zdravstvenih kartona, kao i podataka koji stigmatizuju ljude po nacionalnoj i etničkoj pripadnosti.

UNS i UNS na Kosovu pozivaju kolege novinare i urednike da sa povećanom pažnjom izveštavaju u slučaju pandemije, da štite prava ugroženih osoba, kao i da profesionalno i u skladu sa etičkim normama i kodeksima proveravaju pouzdanost izvora i tačnost informacija.

UNS i UNS na Kosovu traže da se utvrdi odgovornost nadležnih u Zavodu za javno zdravlje Kosovska Mitrovica - Priština i stanici kosovske policije u Leposaviću za puštanje ovih spiskova u javnost.

UNS i UNS na Kosovu podsećaju da je prošle nedelje na društvenim mrežama objavljena medicinska dokumentacija Zavoda za javno zdravlje Kosovska Mitrovica - Priština i rezultati testa na kovid-19 sa imenima pacijenata i brojevima medicinskih protokola. Na pojedinim spiskovima koji kruže društvenim mrežama su i brojevi mobilnih telefona obolelih osoba i osoba koje se nalaze u izolaciji.

UNS i UNS na Kosovu ukazuju da se ovakvim postupcima na najgrublji način krši pravo na privatnost osoba obolelih od kovida-19. 

Facebook

Vremenska prognoza

LEPOSAVIĆ VREME

Radio Televizija Mir je posvećena svojim gledaocima i slušaocima.

RTV MIR - SA SVOG PRAGA

Email:

rtvmir@gmail.com

Tel:

+381 28 83165