ŽIVOT SRBA U POVRATNIČKOM SELU DONI DRAGOLJEVAC KOD ISTOKA

Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

ISTOK - Nekoliko kilometara  od Istoka nalazi se selo Donji Dragoljevac u kojem trenutno u tri povratničke kuće živi samo petoro meštana. Ekipa  RTK2 posetila je ovo mesto kako bi videla u kakvim uslovima oni žive u jeku pandemije koronavirusa.

Ljubomir Miljković sa suprugom i bratom Radomirom i  Blagoje Zuvić i njegova snaha su preostali meštani koji borave u Donjem Dragoljevcu. U doba pandemije virusa korona nedostaju im osnovne životne namirnice i zaštitna oprema, kažu i da ih nadležni retko obilaze, a dodatni problem sa kojim se  kojim se suočavaju predstavlja i ukidanje autobuske linije do Severne Mitrovice gde su odlazili u kupovinu.

“Nama sve više ponestaje evra, a evro nam treba. Nemamo gde da ga kupimo. Moramo da idemo u Osojane po penziju, moramo da platimo 20 evra taksi. Mi ćemo uzeti te dinare, ali gde tamo da kupimo evre,  a kako sa dinarima da kupimo ovde. Ja sam rekao ovima u opštini da moraju malo da nas gledaju, da nam donesu neki  paket, neku higijenu, i to što treba. Mi smo izolovani ovde. Bili su doneli nam samo dve maske, i džak brašna”, kaže Ljubomir Miljković.

“Ja ovde živim sa bratom i sve što je on rekao je istina. Došao sam ovde pre dve –tri godine, moj brat je još i nešto dobio, ja sam dobio samo ovu kućicu. Tražio sam i materijal, nisu došli ni da vide, ni da mi pomognu. Tu ima jedna prodavnica, odem kupim hleba i malo mleka”, kaže Radomir Miljković.

“Ovde nas nema tri kuće u kojima živimo, a napravljeno je 11. Idemo malo jedni kod drugih. Teški su nam uslovi za život. Ono što je najgore je da nas niko ne posećuje”, ističe Blagoje Zuvić.

Međutim, koordinator za povratak u opštini Istok Vesna Maliković , je u neformalnom razgovoru za RTK2 istakla da ekipe stalno obilaze stanovnike povratničkih sela, pružajući im pomoć u skladu sa mogućnostima. Takođe nam je napomenula pa predstavnici ove opštine svakodnevno i putem telefona komuniciraju sa starijim meštanima. U selu Donji Dragoljevac je sagrađeno je 11 povratničkih kuća u kojima oni borave uglavnom tokom letnjih meseci. 

Facebook

Vremenska prognoza

LEPOSAVIĆ VREME

Baneri

Click Here Arrow ok

UPIS 2024 Buduce



 



Radio Televizija Mir je posvećena svojim gledaocima i slušaocima.

RTV MIR - SA SVOG PRAGA

Email:

rtvmir@gmail.com

Tel:

+381 28 83165

Najčitaniji