L.S: VATROGASCI SVOJ DAN DOČEKALI U NADAKVATNIM USLOVIMA

Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

GRAČANICA - Povodom 4. maja, Međunarodnog dana vatrogasaca Sindikat vatrogasaca Kosova, izrazio je zabrinutost zbog teške situacije koja vlada u ovoj službi. Iako se godinama suočava sa brojnim problemima vatrogasna jedinica u Lapljem Selu uvek je na usluzi građanima.
Posao profesionalnog vatrogasca nije ni malo jednostavan. Odgovornost, spretnost i brzina su presudni u ovom poslu.
Radnici vatrogasne službe u Lapljem Selu i ove godine Međunarodni dan vatrogasaca dočekuju u improvizovanim prostorijama i teškim uslovima. I pored brojnih problema trude se da budu na visini zadatka.
"Vatrogasna oprema koja je dopremljena još pre 6-7 godina, jedne osnovne stvari koje nam nedostaju vatrogasna creva, i maznice za gašenje požara vodom, mi smo oskudni sa tim osnovnim materijalom odnosno vatrogasnom opremom.Jedna od glavnih oprema koja nama nedostaje to je oprema za tehičke intervencije u saobraćajnim udesima tamo gde je potrebno spasiti nekog čoveka nama nedostaje ta oprema koja je neophodna da se on izvuče profesionalno“, kaže šef vatrogasne jedinice u Lapljem Selu Dragan Sekulić.
Izgradnja vatrogasnog doma i obnavljanje opreme bi u mnogome olakšala rad ovih plemenitih ljudi.
„Vozila iza mene su ispravna, međutim zbog garaže koju nemamo ona su izbačena napolje i ostala su u neispravnom stanju, jer smo u zimskom periodu skinuli akumulatore, ispustili svu vodu iz instalacije, tako da su vozila upotrebljiva samo u letnjem periodu, a zimi su neupotrebljiva“, kaže Sekulić.
Sindikat vatrogasaca Kosova pozvao je centralne i lokalne institucije da posete vatrogasno-spasilačke službe i budu direktno informisani o problemima i izazovima sa kojima se godinama suočavaju.
„Pozivamo institucije koje donose odluke da hitno pokrenu ovo pitanje, analiziraju stanje vatrogasne službe i spasavanja, stvore normalne uslove za rad, zaštitu na radu, povećaju pripravnost za vanredne situacije, kako bi ova služba bila funkcionalna i opravdala cilj osnivanja - sveta misija vatrogasaca je spasavnje ljudskih života i materijalnih dobra“, navodi se u saopštenju.
Vatrogasci ističu da najviše posla ima u letnjem periodu, nakon žetve, kada nesavesni građani pale strnjište, stoga upućuju apel svima da vode računa, kako ne bi došlo do požara većih razmera.

Facebook

Vremenska prognoza

LEPOSAVIĆ VREME

Radio Televizija Mir je posvećena svojim gledaocima i slušaocima.

RTV MIR - SA SVOG PRAGA

Email:

rtvmir@gmail.com

Tel:

+381 28 83165