NOVE MERE VAŽE I ZA SEVER KOSOVA

Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

S. MITROVICA - Odluku koju je kosovsko ministarstvo zdravlja donelo kao novu meru u borbi protiv širenja koronavirusa a koja je zvanično počela da se primenjuje (jutros) 15. aprila od 6 časova, gde građani mogu da se kreću van svojih kuća do 90 minuta dnevno prema rasporedu na osnovu predposlednjeg ličnog broja kosovske lične karte. Ova odluka odnosi se i na stanovnike koji žive u četiri opštine na severu Kosova. Severna Mitrovica, Leposavić, Zubin Potok i  Zvečan.   

Odluku o novim merama zaštite od Covida 19 na zajedničkoj koferenciji za novinare potvrdili su i gradonačelnici opština na severu Kosova.

Gradonačelnik Severne Mitrovice Goran Rakić rekao je da će građanima biti dozvoljeno snabdevanje hranom, lekovima, higijenskim proizvodima i obavljanje bankarskih plaćanja i to samo sat i po vremena dnevno za svakog pojedninca, dodavši da ove mere nisu uperene protiv nikog već da ove mere znače život.

“Za vreme kretanja lica ne smeju da budu u društvu drugog lica osim u slučaju da se sa njima nalaze osobe sa ograničenom sposobnošću o kojima se to lice stara (npr.član porodice,medicinski radnik i sl.), da su sa njima lica mlađa od 16 godina iz porodične zajednice, zatim kućni ljubimci pod uslovom da su za vreme dozvoljenog kretanja vezani povodcem. Građani u vreme kada im je dozvoljeno kretanje mogu da se rekreiraju na otvorenom ali isključivo samostalno osim u slučajevima koja smo naveli malo pre”, kazao je on.

Svi oni koji imaju srpske lične karte, dozvole za njihovo kretanje utvrđuje se na osnovu poslednjeg registarskog broja, u pitanju je devetocifreni broj na prednoj strani.

Goran Rakić je još reako da se licima koja su starija od 65 godina ne preporučuje da napuštaju svoje kuće i stanove osim u hitnim slučajevima.

“Kada su u pitanju privredni subjekti njima se omogućava prevoz robe i usluga radi snabdevanja građana hranom i lekovima i ostalim potrebštinama. Posebno naglašavam da je izlazak radi lečenja u zdravstvenim ustanovama dozvoljen tokom čitavog dana, posebno za lica sa ograničenim sposobnostima kao i kretanje lica koja žele da prijave slučaj porodičnog nasilja. U slučaju smrti ili pogreba bliskog srodnika je dozvoljeno napustiti kuću ili stan, te prisustvovati pogrebu, ali samo za blisku rodbinu pokojnika. Napuštanje naših opština je zabranjeno svim licima osim u slučajevima kada lica vrše prevoz robe i usluga, uz odgovaraću dokumentaciju, kao i ulaz i izlaz njiohovih zaposlenih. Takođe u ovu grupu spadaju i poljoprivrednici koji svoj status dokazuju odgovarajućim dokumentima (potvrda o registraciji poljoprivrednog gazdinstva, lična karta). Za poljoprivrednike je dozvoljeno kretanje od 6 do 20 časova”, rekao je Rakić.

Kao na čitavoj teritoriji Kosova tako i u četiri severne opštine prodavnice će raditi od 7 do 23 časa. Raspored kretanja menjaće se svaka 3 dana, a odluke koje su stupile na snagu 15. aprila važe do 4. maja. Do 30. aprila biće preisitane sve odluke u konsultaciji sa institutom za javno zdravlje.

 

Facebook

Vremenska prognoza

LEPOSAVIĆ VREME

Baneri

 

5 SMM Si Votohet SR6 SMM Si Votohet veerz 2 SR

 Click_Here_Arrow_-_ok.png

Kako da popunite glsački listić?
Poštovani građani opština: Severna Mitrovica, Zvečan, Leposavić i Zubin Potok 21. aprila biće održano glasanje Za ili Protiv razresenja predsednika opštine u vašim opštinama.
Nakon što dobijete glasački listić, proverite da li je stavljen pečat.
Na glasačkom listiću morate izabrati samo jednu opciju.
Označite unutar kvadratića, kako bi vaš glas bio validan.
Kako bi zaštitili tajnost glasa, savijte glasački listić pre nego što izađete iz kabine, a zatim ga ubacite u kutiju.
Sva biračka mesta se otvaraju u 07:00 i zatvaraju u 19:00 časova.

 

 

 

Click Here Arrow ok

14

 

 

Radio Televizija Mir je posvećena svojim gledaocima i slušaocima.

RTV MIR - SA SVOG PRAGA

Email:

rtvmir@gmail.com

Tel:

+381 28 83165