VUČIĆ PORUČIO IRINEJU DA NEĆE UKIDATI ZABRANU KRETANJA, SPC KAŽE DA POŠTUJE MERE

Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

BEOGRAD - Predsednik Aleksandar Vučić razgovarao je telefonom sa patrijarhom srpskim Irinejem, a u zajedničkom saopštenju izdatom nakon razgovora, navedeno je da Vučić razume potrebu crkve i naroda da proslave najveći hrišćanski praznik Uskrs, ali da neće biti ukidana zabrana kretanja tokom uskršnjih praznika. Dodaje se da je patrijarh Irinej rekao da je Crkva i do sada poštovala i poštuje propisane mere i preporuke Vlade Srbije u vezi sa epidemijom koronavirusa.

Kako se navodi u saopštenju iz kabineta predsednika Srbije, Vučić je tokom razgovora istakao da razume potrebu naroda i crkve za proslavu najvećeg hrišćanskog praznika Hristovog vaskrsenja, za koju je Sveti Sinod "brižno i očinski se starajući za svoje vernike zamolio državni vrh".

Ipak, navodi, zbog trenutne epidemiološke situacije u Srbiji, slušajući mere i uputstva koja nalaže struka, "nismo u mogućnosti da ukinemo zabranu kretanja tokom trajanja policijskog časa".

Kako se dodaje, patrijarh Irinej je primetio da su "nakon saopštenja Svetog Sinoda mnogi, a neki čak i zvanični predstavnici, davali neprimerene izjave stvarajući neobjektivnu medijsku sliku, koja bi mogla da šteti ugledu srpske crkve, kao i srpske države, netačno interpretirajući nameru i crkve i države".

"SPC je do sada poštovala i poštuje propisane mere i preporuke Vlade Republike Srbije, a država se starala da ne donosi naredbe, već najdobronamernije preporuke za dobrobit vernika svih tradicionalnih crkava i verskih zajednica u Republici Srbiji", navodi se u saopštenju.

Predsednik Vučić je izrazio uverenje da će SPC tako postupati i ubuduće, i na taj način nastaviti da učestvuje u borbi protiv ove svetske pošasti.

"Predsednik je iskoristio priliku da se zahvali srpskoj crkvi na pokazanom visokom stepenu društvene odgovornosti i ukazanoj pomoći, uz uverenje da ćemo jedinstveni izaći iz ove borbe kao pobednici. Nadajući se razumevanju SPC i verujućeg naroda, predsednik Vučić je Njegovoj Svetosti i vernom narodu čestitao nastupajući praznik nad praznicima drevnim pravoslavnim pozdravom - Hristos vaskrse!", zaključuje se u zajedničkom saopštenju.

Inače, Vučić je ranije rekao da će zabrana kretanja tokom uskršnjih praznika biti od petka u 17h do utorka u 5h. To će biti najduža zabrana kretanja od uvođenja vanrednog stanja i trajaće 84 časa.

Arhijerejski Sinod Srpske pravoslavne crkve zatražio je od državnog vrha da odobri privremeni prekid zabrane kretanja na Uskrs, kako bi pravoslavni hrišćani koji nisu u samoizolaciji mogli da učestvuju na liturgiji na svoj najveći praznik. Sinod je predložio da ta zabrana bude prekinuta u periodu od pet do deset časova u nedelju, 19. aprila.

Facebook

Vremenska prognoza

LEPOSAVIĆ VREME

Baneri

Click Here Arrow ok

UPIS 2024 Buduce Radio Televizija Mir je posvećena svojim gledaocima i slušaocima.

RTV MIR - SA SVOG PRAGA

Email:

mir@rtvmir.com

Tel:

+381 28 83165