POVEĆAN BROJ OBOLELIH OD KORONAVIRUSA NAKON UBLAŽAVANJA MERA

Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

PRIŠTINA - Nacionalni institute za javno zdravlje u Prištini saopštio je da je registrovano 14 novih slucajeva korona virusa. Nakon povećanja broja infekcije COVID-19, Nacionalni institut za javno zdravlje na Kosovu pozvao je građane da nastave da u potpunosti poštuju mere koje preduzimaju zdravstvene institucije. U srpskim sredinama na Severu Kosova bez novoobolelih.

Nacionalni institut za javno zdravlje je saopštio da je 14 novih slučajeva bolesti testirano pozitivno, što je dovelo do ukupnog broja na 884. Trenutno je na Kosovu prijavljeno 201 aktivan slučaj koronavirusa.

Novi talas potvrđenih slučajeva bolesti počinje nakon što su vlasti Kosova odlučile da ukinu neke restriktivne mere.

"Virus je i dalje među nama, a građani moraju nastaviti da održavaju fizičku distancu i nose maske, a ublažavanje mera ne znači da se preporuke instituta i Ministarstva zdravlja ne moraju poštovati. Ublažavanje mera je učinjeno kako bi nas učinili odgovornijim. Sve preduzete mere izgledaju nepravedno prema nekome ko ne misli i ne vidi dalje od nosa! Ove mere imaju jedan cilj: spasavanje ljudskih života", rekao je direktor Instituta za javno zdravlje, Naser Ramadani.

Nacionalni institut za javno zdravlje pozvao je građane da se pridržavaju mera kako bi se sprečilo dalje širenje virusa, koji je odneo 28 ljudskih života od potvrđivanja prvog slučaja bolesti 13. marta. Nadležni još dodaju da su se dva pacijenta oporavila, što je povećalo broj onih koji su se potpuno oporavili na 655.

Na severu Kosova u poslednja 24 sata, nisu zabeleženi novi slučajevi obolelih od Covida-19, niti je bilo izlečenih i preminulih, saopšteno je iz Štaba za vanredne situacije opštine Severna Mitrovica.

Do sada je u srpskim sredinama na Kosovu od korona virusa ukupno obolelo 115 osoba, devet je preminulo, a 86 je izlečeno. Prema poslednjim informacijama objavljenim proteklog vikenda, u Studentskom centru u Severnoj Mitrovici smešteno je 13 pacijenata sa lakšom kliničkom slikom, dok se u mitrovičkom KBC-u nalazi šest pacijenata sa umerenom kliničkom slikom. U KC Kragujevac smešten je jedan pacijent oboleo od Covida-19.

Pre pojave korona virusa u parku Grmija okupljao se veliki broj stanovnika Pristine koji su ovde provodili svoje slobodno vreme baveći se rekreativnim sportovima, šetnjom i trčanjem. Svi parkovi i šetališta su zatvoreni, tako je i sa ovim parkom koji je i uprkos lepom vremenu još uvek prazan.

Iako se nove mere delimično poštuju Kosovo je prijavilo porast broja potvrđenih slučajeva koronevirusa nekoliko dana nakon slabljenja mera i nakon šest nedelja izolacije.

Facebook

Vremenska prognoza

LEPOSAVIĆ VREME

Radio Televizija Mir je posvećena svojim gledaocima i slušaocima.

RTV MIR - SA SVOG PRAGA

Email:

rtvmir@gmail.com

Tel:

+381 28 83165