SVETSKI DAN PORODICE

Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

PRIŠTINA - Svetski dan porodice, 15. maj, obeležava se širom sveta od 1993. godine sa ciljem da se ukaže na njenu važnost kao osnovnog elementa svakog društva. U današnje vreme porodice nailaze na velika iskušenja, pa je samim tim dovedeno u pitanje i njihovo zdravo funkcionisanje.
Ljubomir Maksimović iz Gračanice je zadovoljan svojim porodičnim životom, kako kaže, uspeo je u tome da stvori jaku i stabilnu porodicu. Deca su otišla svojim putem, ostao je sa suprugom u porodičnom domu koga čuva kao zenicu oka svog. Ističe da je porodica stub svakog društva i da bez nje nema budućnosti.
"Ukoliko je porodica jaka i stabilna, intelektualno, fizički i psihički onda ona napreduje, što čini da država opstaje. U porodicama moraju da budu zrave i stabilne osobe, ja sa suprugom živim 32 godine, između nas je pre svega iskrenost i poštovanje. Nema tog braka gde nema svadje, ali porodica strada gde su razvodi braka. Onda dodju deca, mi negujemo decu, deca se obrazuju i oni su uz nas mnogo sigurniji. Da bi porodica bila zdrav i stabilna, njeni članovi moraju uvek biti iskreni, da postoji poštovanje i razumevanje, kao i da se znaju neke stavri. Kada popijem ujutru kafu sa suprugom, mi imamo smernice koje treba tog dana da obavimo", istakao je Ljubomir Maksimović iz Gračanice.
Sociolog Ismailj Hasani osvrnuo se na Dirkemovu teoriju da je elementarno jezgro svakog društva porodica. S obzirom na postkonflikna društva, Hasani ističe da se jezgro porodice umnogome promenilo kako u pozitivnom, tako i u negativnom smislu.
"Nepravaziđeni problem porodica na Kosovu je siromaštvo i neravnopravnost učešća oba pola u javnom životu. Preporuke koje su stigle od EU nisu spovedene do kraja, dosta toga je urađeno, ali konzervatornim društvima teško je postići ravnopravnost u smislu ućešća u javnom životu. U postkonfliktnim društvima imamo slučajeva da porodica nije zdrava u smuslu negativnih pojava koje su se pojavile, u situaciji kada nema ravnopravnosti između polova ne može se reći da je to zdrava porodica. Najugroženiji članovi porodice su deca i ženski pol", smatra sociolog Ismailj Hasani.
Što se tiče prava na porodičnu imovinu, advokat Milka Milosavljević navodi da su ta prava veoma dobro regulisana Zakonom o braku i porodici i da svi imaju podjednaka prava u skladu sa zakonskim propisima.
"Što se tiče nasledstva dece posle smrti njihovih roditelja, njihova zakonska prava su podjednaka u skladu sa Zakonom o braku i porodici. Čak su i vanbračna deca regulisana zakonom da imaju podjednaka prava. Što se tiče ugovora o doživotnom izdržavanju ili poklonu, zakon je tu takođe jasan. Prava supružnika su podjednaka, ako premine suprug onda supruga ima pravo na nasledni udeo, tj ona je prvi nasledni red pa onda deca ili obrnuto ako supruga premine. Ukoliko su roditelji razvedeni postoji druga zakonska regulativa, mora da se dokaže pred sudom i da tvrdnje potkrepe putem svedoka", rekla je Milosavljević.
Posvećenost, podrška i ljubav su temelji zdrave porodice ističu stručnjaci. Zahvaljujući „zdravim“ porodicama napreduje i jača, a prosperitet svake zemlje i dalje zavisi od nas samih.

Facebook

Vremenska prognoza

LEPOSAVIĆ VREME

Baneri

Click Here Arrow ok

UPIS 2024 Buduce Radio Televizija Mir je posvećena svojim gledaocima i slušaocima.

RTV MIR - SA SVOG PRAGA

Email:

rtvmir@gmail.com

Tel:

+381 28 83165