UNDP DONIRAO 20 MOBILNIH RESPIRATORI UKCK NA KOSOVU

Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

PRIŠTINA - Program za razvoj Ujedinjenih nacija (UNDP) na Kosovu, u hitnom odgovoru na KOVID 19, predao je danas prvih 20 mobilnih respiratori Univerzitetskom kliničkom centru a ovu opremu finansirale su vlade Norveške, Švajcarske i Luksemburga. Ovi ventilatori ojačaće kapacitete zdravstvenog sektora Kosova u borbi protiv pandemije, navodi se u saopštenju UNDP.

Kako se navodi, Ministar zdravlja na Kosovu, Armend Zemaj, Maria Suokko, UNDP glavna predstavnica, predstavnici donatorske zajednice: Nj.E. Jens Erik Grøndahl, norveški ambasador na Kosovu i Nj.E. Jean-Hubert Lebet, švajcarski ambasador, prisustvovali su primopredaji koja se dogodila ispred Univerzitetskog kliničkog centra, danas 12. juna 2020. Vršilac dužnosti ambasadora Velikog vojvodstva Luksemburga, Nataša Gomes, nije bila u mogućnosti da prisustvuje usled ograničenog putovanja zbog pandemije.

Ukupni doprinos vlada Norveške, Švajcarske i Luksemburga iznosi 1,7 miliona dolara za kupovinu “Vg70” mobilnih ventilatora a u saradnji sa UNDP. Kroz ovu veliku donaciju UNDP će obezbediti ukupno 40 mobilnih respiratora, 20 danas a još toliko do kraja juna, stoji u saopštenju.

Ministar zdravlja, Armend Zemaj prihvatio je opremu u ime Univerzitetskog kliničkog centra Kosova i tom prilikom naglasio važnost saradnje:

“Čast je za mene da prihvatim ovu donaciju u ime Univerzitetskog kliničkog centra Kosova. Zahvaljujem se vladama Norveške, Švajcarske i Luksemburga što su finansirali UNDP da kupi mobilne ventilatore od životne važnosti. Vaš doprinos i podrška zdravstvenom sistemu Kosova u rukovođenju KOVID 19 pandemijom veoma je važan. Ministarstvo zdravlja posvećeno je nastavku ovakvih zajedničkih poduhvata sa ciljem da se izađe iz krize”.

“UNDP ostaje uz ljude i institucije Kosova i međunarodnih partnera u borbi protiv KOVID 19 pandemije i u saniranju posledica. Današnja donacija moguća je kroz velikodušni doprinos vlada Norveške, Švajcarske i Luksemburga i mi smo im zaista zahvalni što su sa nama u partnerstvu u osnaživanju institucija Kosova u teškim vremenima. Mi želimo da Kosovo ojača zdravstveni sistem – suoči se sa pandemijom, i više od toga”, kaže Maria Suokko, UNDP glavna predstavnica.

“U veoma teškom periodu, koji je doneo teško breme zdravstvenom sektoru veoma je važno da pokažemo solidarnost i da pomognemo jedni drugima, ojačamo jedni druge u zajedničkom poduhvatu a to je da se pobedi pandemija. Upravo zato, Norveška je ponosna što podržava vladu u borbi protiv KOVID-a 19 tako što daje direktnu finansijsku pomoć za kupovinu respiratora za bolnice, uz združeno partnerstvo sa Luksemburgom, Švajcarskom razvojnom agencijom i Programom za razvoj Ujedinjenih nacija na Kosovu”, rekao je ovom prilikom norveški ambasador na Kosovu Nj.E. Jens Erik Grondahl.

Nj.E. Jean-Hubert Lebet, švajcarski ambasador naglasio je:

“Kao dugoročni partner socijalnom i ekonomskom razvoju Kosova, Švajcarska je srećna što je uz Kosovo u borbi protiv KOVID-a 19. Oprema koja je danas predata povećaće kapacitete slabog zdravstvenog sistema tako što će se omogućiti adekvatne usluge pacijentima obolelim od KOVID-a 19, ali i za druge respiratorne bolesti. Ohrabrujemo Vladu Kosova da nastavi sa efikasnom borbom i rukovođenjem ove situacije i zahvaljujemo se zdravstvenim radnicima i drugima koji su se posvetili ovoj borbi i tako zaštititli mnoge živote građana Kosova”.

Vršilac dužnosti ambasadora Luksemburga na Kosovu, Nataša Gomes, nije bila prisutna na samom događaju ali je poslala poruku:

“Žalim što ne prisustvujem primopredaji opreme danas sa našim partnerima, ali veliko mi je zadovoljstvo što je moja Vlada učesnik kupovine mobilnih respiratori, u parnerstvu sa vladama Norveške i Švajcarske i sa UNDP a sve u cilju da se umanji uticaj KOVID-a 19. Moja Vlada potvrđuje svoju posvećenost podršci kosovskim institucijama u efikasnom odgovoru u ovoj vanrednoj situaciji a doprinosi i našem dugogodišnjem ulaganju u reforme zdravstvenog sistema“.

Ventilatori su napravljeni u Kini, sertifikovani u EU a kvalitet proverio UNDP kancelarija za nabavku u Kopenhagenu.

Radom u sklopu kosovskog tima Ujedinjenih nacija, UNDP Kosovo pruža podršku građanima i institucijama Kosova da se pripreme i odgovore a i oporave od posledica pandemije KOVID 19, sa fokusom na najugroženije.

"Mi smo po brzom postupku preorijentisali programe koje imamo kako bismo pomogli da se spreči širenje virusa, pomogli ljude u pandemiji i uticaju iste, da odgovore tokom pandemije i oporave se od ekonomskih i socijalnih problema u mesecima koji su pred nama", navodi UNDP u saopštenju.

Facebook

Vremenska prognoza

LEPOSAVIĆ VREME

Baneri

 

 

 

 

Radio Televizija Mir je posvećena svojim gledaocima i slušaocima.

RTV MIR - SA SVOG PRAGA

Email:

rtvmir@gmail.com

Tel:

+381 28 83165