VLADA SRBIJE I SPC FORMIRAJU TIM ZA ZAŠTITU SVETINJA

Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

BEOGRAD, 17. Avgust- Vlada Srbije trebalo bi narednih dana da, zajedno sa Srpskom pravoslavnom crkvom, formira specijalni tim za zaštitu svetinja, odnosno srpske i hrišćanske duhovne baštine na prostorima na kojima živi srpski narod, pišu "Novosti".

Prema informacijama "Novosti", ova ideja predsednika Srbije Aleksandra Vučića, koji je govorio o nužnosti uspostavljanja ovakvog tela podstaknut novim udarima vlasti u Prištini na manastir Visoki Dečani, dobila je veliku podršku u Patrijaršiji i intelektualnim krugovima.

Ideja šefa države je da se kroz rad ovog tima međunarodnoj javnosti argumentovano predoče svi rizici od nestajanja hrišćanske baštine, pre svega na KiM, ali i da se spreči da slična zla sudbina zadesi srpska sveta mesta u Hrvatskoj, ali i u Crnoj Gori.

Kako "Novosti" saznaju, ovaj tim trebalo bi da čini začajan broj eksperata iz raznih oblasti, od istoričara i istoričara umetnosti, arhitekata, slikara, do crkvenih velikodostojnika i intelektualaca, uglednih javnih ličnosti.

Predsednik Vučić poručio je da je zaštita srpske kulture i verske baštine pre svega na KiM, ali i na drugim mestima na kojima žive naši sunarodnici, prioritet državne politike. 

On je upozorio da se upadom u zaštićenu zonu manastria Visoki Dečani i izvođenjem nelegalnih putarskih radova ugrožava jedna od najvećih srpskih i hrišćanskih svetinja, kao i da je taj čin u suprotnosti sa evropskim civilizacijskim tekovinama, pa i sa propisima koje je donela Priština.

Vučić je najavio da će na narednom sastanku u Briselu, 7. septembra, od predsednika kosovskih Albanaca i evropskih posrednika Srbija zatražiti hitno i trajno obustavljanja građevinskih radova u zaštićenoj zoni manastira Visoki Dečani.

Prema podacima Kancelarije za KiM, na prostoru Kosova nalazi se oko 1.300 crkava, manastria i drugih objekata, lokaliteta i prostornih celina koje čine kulturno nasleđe srpskog naroda. 

Oko 150 crkava, manastira i drugih verskih objekata SPC uništeno je, oštećeno i oskrnavljeno, od kojih čak 61 ima status spomenika kulture.

Uništeno je i oštećeno 5.261 nadgrobni spomenik na 256 srpskih pravoslavnih grobalja, dok je više do 50 grobalja ne postoji nijedan čitav spomenik, čak su iz grobova iskopavane kosti. Uništeno je i pokradeno više od 10.000 ikona, crkveno-umetničkih i bogoslužbenih predmeta, koji se uveliko krčme na svetskom ilegalnom tržištu antikviteta. 

Srpska baština decenijama je bila na udaru i u Hrvatskoj, gde je po mnogima nad njom sproveden „kulturni genocid“.

Prema nekim podacima, samo tokom rata devedesetih iz srpskih crkava u Hrvatskoj nestalo je više od 7.000 ikona. Trenutno su na delu i pokušaji „svojatanja“ srpske baštine u Crnoj Gori.

Istoričar Aleksandar Raković smatra da je zbgo svega ovoga što se dešava pravi trenutak za formiranje tima za zaštitu svetinja, a možda čak, kako kaže, i uvođenje „indentitetskih minstarstava“ – za veze sa Srbma van Srbije, za KiM i za vere.

„Svakako podržavam sve inicijative za zaštitu srpstva i naše kulturne baštine. Sad su se ispoljile krajnje namere mnogih koji pokušavaju da unište ili prisvoje naše svetinje i na KiM i u Crnoj Gori i u Hrvatskoj, što je veliki udar na naš istorijski, verski i kulturni identitet i opasnot za opstanak našeg naroda. Neko ima nameru da nas sabije na prostor Srbije bez KiM i Republike Srpske, i to ne smemo dozvoliti“, kaže Raković.

Facebook

Vremenska prognoza

LEPOSAVIĆ VREME

Radio Televizija Mir je posvećena svojim gledaocima i slušaocima.

RTV MIR - SA SVOG PRAGA

Email:

rtvmir@gmail.com

Tel:

+381 28 83165