AGENCIJA POKRENULA POSTUPAK PROTIV RAKIĆA I DVA FUNKCIONERA

Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

PRIŠTINA - Zbog sumnje da je prekršio zakon jer Agenciji za borbu protiv korupcije nije prijavio imovinu i prihode, ova institucija pokrenula je postupak protiv Gorana Rakića, direktora JKP Standard i ministra administracije i lokalne samouprave u novoformiranoj kosovskoj Vladi. Osim njega, Agencija je postupke pokrenula protiv funkcionera u Leposaviću i Severnoj Mitrovici, piše KoSSev.

Činjenica da dekan Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje u Leposaviću Veroljub Stanković, direktor JKP Vodovod Ibar u Severnoj Mitrovici Miodrag Ralić i direktor JKP Standard i ministar administracije i lokalne samouprave u novoformiranoj kosovskoj vladi Goran Rakić Agenciji za borbu protiv korupcije nisu prijavili koliko novca zarađuju i šta sve poseduju od stanova, kuća, imanja i prevoznih sredstava bi, prema zakonu, moglo da ih košta između 50.000 i 150.000 dinara. Ukoliko se ispostavi da im je motiv bio da sakriju imovinu, ovi funkcioneri mogli bi da budu kažnjeni i zatvorom od šest meseci do pet godina, što podrazumeva i otkaz i zabranu obavljanja javne službe 10 godina.

Naime, nakon što je istraživanje Centra za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS) pokazalo da pojedini srpski funkcioneri koji rukovode ustanovama u vlasništvu Srbije na Kosovu ne poštuju ovu zakonsku obavezu, Agencija je najavila da će proveriti da li ima mesta pokretanju postupka, a onda je, pre oko mesec dana, i pokrenula postupak protiv trojice takvih funkcionera.

„Obaveštavamo vas da je Agencija za borbu protiv korupcije pokrenula postupke zbog nepodnošenja izveštaja o imovini i prihodima u skladu sa odredbom člana 43. stav 2. Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije protiv Gorana Rakića, direktora JKP Standard Kosovska Mitrovica, Veroljuba Stankovića, dekana Fakulteta za sport i fizičko vaspitanje u Leposaviću, i Miodraga Ralića, direktora JKP Vodovod Ibar Kosovska Mitrovica“, navodi se u odgovoru Agencije CINS-u.

U Agenciji dodaju da i dalje proveravaju ima li osnova da se pokrenu postupci protiv predsednika Privremenog organa opština Severna Mitrovica Aleksandra Spirića, direktora Osnovne škole Sveti Sava u istom gradu Milorada Jovanovića, kao i protiv bivšeg v. d. direktora Zdravstvenog centra u Severnoj Mitrovici Milana Ivanovića.

Niko od njih, prema istraživanju CINS-a, Agenciji nije prijavio zaradu i imovinu.

Inače, nakon istraživanja CINS-a u online registru imovine i prihoda pojavili su se podaci za načelnika "Kosovskomitrovačkog upravnog okruga" Slavka Simića i predsednika Privremenog organa Opštine Zvečan Ivana Todosijevića, iako ih nije bilo dok je CINS radio na priči. U Agenciji su rekli CINS-u da su ti podaci naknadno upisani u registar, ali bez preciziranja kada su tačno uneti.

Facebook

Vremenska prognoza

LEPOSAVIĆ VREME

Radio Televizija Mir je posvećena svojim gledaocima i slušaocima.

RTV MIR - SA SVOG PRAGA

Email:

rtvmir@gmail.com

Tel:

+381 28 83165