STANO: SASTANCI BG I PR SVE DOK SE SVA PITANJA NE REŠE ZAUVEK

Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

BRISEL - Sastanici na ekspertskom i viskopolitičkom nivou u okviru dijaloga Beograda i Prištine nastaviće se dok se ne nađu obostrano prihvatljiva rešenja za sva otvorena pitanja jednom i zauvek, poručio je portparol EU Peter Stano, javlja Tanjug.

Stano je nakon pitanja briselskih dopisnika da pojasni o čemu se juče tačno razgovaralo na sastanku eksperata Beograda i Prištine, nakon kojeg su obe strane izlašle sa oprečnim izjavama, ponovio da EU kao posrednik ne želi da komentariše "svaki korak" u procesu.

"Cilj ekspertskih razgovora da se pripremi sledeći sastanak na visokom političkom nivou koji će biti u septembru u Briselu između predsednika Srbije i premijera Kosova, ali i da se razgovara o svim otvorenim pitanjima koja moraju da se reše kako bi se napredovalo sa normalizacijom odnosa i kako bi došlo do potpisivanja pravno obevzujućeg sporazuma gde će sav otvoran pitanja biti rešena jednom zauvek", kaže Stano.

Portparol EU dodaje da je zadatak EU, kao glavnog posrednika u dijalogu Beograda i Prištine, da omogući i olakša obema stranama da razgovaraju jedna sa drugom, nađu rešenja za sva otvorena pitanja i dođu do sporazuma o normalizaciji odnosa.

"Evropska budućnost Srbije i Kosova vodi kroz dijalog kome posreduje EU u okviru koga se sva otvorena pitanja rešavaju. Mi pomažemo obema stranama da nađu zajednička rešenja i kompromise kako bi zatvorili ova pitanja", kaže Stano.

Upitan za agednu sastanka lidera Srbije i Kosova 4. septembra u Vašingtonu i ulozi SAD u normalizaciji odnosa dve strane, Peter Stano ponavlja da je dijalog pod pokroviteljstvom EU ”fokusiran na pravno-obavezujući sporazum” i napredak na EU putu Srbije i Kosova.

Pojedinačni ekonomki projekti se rešavaju "uz put".

"Šta god drugo Srbija i Kosovo rade sa drugim stranama, a služi kao podška ovom dijalogu i donosi opipljive i održive rezulate u normalizaciji, modrnizaciji i EU putu, je pozitivno", poručio je Stano.

On naglašava da su SAD važan partner za EU i da se Brisel nada "pozitivnom rezultatu" saradnje i na normalizaciji odnosa Beogrda i Prištine.

Facebook

Vremenska prognoza

LEPOSAVIĆ VREME

Baneri

 

 

 

 

Radio Televizija Mir je posvećena svojim gledaocima i slušaocima.

RTV MIR - SA SVOG PRAGA

Email:

rtvmir@gmail.com

Tel:

+381 28 83165