ANALITIČARI: OČEKIVANA POBEDA SAMOOPREDELJENJA

Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

PRIŠTINA - Na osnovu 97,49% prebrojanih glasova, ubedljivi pobednik jučerašnjih vanrednih parlamentarnih izbora je Pokret Samoopredeljenje, sa 48,15 % ili 372.156 osvojenih glasova. Prema ovim rezultatima, stranka Aljbina Kurtija je osvojila 150.000 glasova više nego na izborima 2019. godine. Slede PDK, DSK, AAK i Srpska lista. Da li su ovakvi rezultati bili očekivani?

Na jučerašnjim izborima potvrđeno je da na Kosovu postoji demokratska svest, istakao je u Jutarnjem programu RTK2 politički analitičar Gzim Badžaku, pomenuvši da su predstavnici partija sa manje osvojenih glasova odmah priznali rezultate jer je, naglasio je, pobeda Aljbina Kurtija bila očekivana. Badžakuovo mišljenje deli i politikolog Ognjen Gogić, koji napominje da je jedino iznenađenje broj mandata koje je osvojilo Samoopredeljenje.

“Samoopredeljenje je, svakako, najveći pobednik. Ovo što su oni postigli do sada, niko na posleratnom Kosovu nije uspeo da postigne, čak ni Demokratski savez Kosova u vreme kada je na njegovom čelu bio predsednik Rugova. Najveći gubitnik u ovoj situaciji je upravo DSK, koji je izgubio oko 10% glasova koje je imao na prethodnim izborima, 2019. godine”, ukazao je Gzim Badžaku.

“Negde se obistinilo ono što su albanski političari govorili, a to je da je reč o referendumu za i protiv Samoopredeljenja, a to se zaista pokazalo kao slučaj i to ne samo u smislu broja glasova i mandata koje će Pokret Samoopredeljenje imati, već i zbog posledica koje će to da ostavi na politički život na Kosovu. Očekuje se velike promene politike”, kaže Ognjen Gogić.

Iako se očekuje i prebrojavanje glasova iz dijaspore, Badžaku sumnja da će doći do većih promena i napominje da će Samoopredeljenje imati mogućnost da samostalno formira Vladu. Gogić ističe specifičnost ovog izbornog procesa jer se u “paketu pregovara i o premijeru i o predsedniku, za čije izglasavanje Samoopredeljenje mora da obezbedi većinu”.

“Samoopredeljenje u svojim redovima ili koaliciji, ako je tako možemo nazvati, ima i inicijativu Vjose Osmani koja je vršilac dužnosti predsednika i Kurti je govorio da će ona biti novi predsednik Kosova. Ukoliko on ostane pri tom stanovištu, stvari će morati da se promene, moraće u koaliciju sa jednom od stranaka jer u ovom trenutku Samoopredeljenje ne može da obezbedi kvorum na sednicama Skupštine na kojim će se glasati za predsednika Kosova”, ocenjuje Badžaku.

“Srpska lista je osvojila preko 99% glasova i svih 10 zagarantovanih mandata, pri čemu se očekuje da će jedan broj manjinskih poslanika iz drugih zajednica, konkretno bošnjačke, goranske i romske, ovaj put u kosovskom parlamentu nastupati zajedno sa Srpskom listom i biti sinhronizovani u nekim aktivnostima sa njima, tako da je pozicija Srpske liste u parlamentu prilično jaka, kao što je i bila, ali njihova pozicija u Vladi neće biti kao što je bila u prethodnoj, zbog toga što Srpska lista neće biti porebna da se formira većina. Ona će dati ministre, što je ustavna obaveza, ali neće imati koalicioni udeo koji je imala u prethodnoj Vladi”, smatra Gogić.

Naim Leo Beširi iz Instituta za evropske poslove u Beogradu je u specijalnoj emisiji RTK2, posvećenoj parlamentarnim izborima naglasio da će postizborna kombinatorika, na relaciji izbora premijera i predsednika, odlučiti da li će biti novih izbora ili će biti formirana Vlada, ali je izrazio bojazan po pitanju nastavka Briselskog dijaloga, ukoliko se Aljbin Kurti nađe na mestu premijera.

“Sudeći po izjavama predsednika Vučića, početkom ovog meseca prilikom posete Parizu, posle sastanka sa predsenikom Makronom, predsednik je bio izričit da će biti teško razgovarati sa strankom, nije imenovao gospodina Kurtija, ali je imenovao njegovu stranku sa kojom će teško moći da se pregovara. To je i sam Aljbin Kurti potvrdio u poslednjem intervjuu za britanski nedeljnik rekavši da Srbija ne može očekivati da dobije nešto za uzvrat, to što je zbog pogrešne Miloševićeve politike izgubila Kosovo”, kaže Leo Beširi.

Beširi smatra da će Kurti morati da promeni politku, kako bi imao partnere na međunarodnoj sceni, koja je veoma bitna Kosovu, uz napomenu da nacionalistička retorika kojom se Kurti do sada služio ne doprinosi međunarodnoj poziciji Prištine.

Facebook

Vremenska prognoza

LEPOSAVIĆ VREME

Radio Televizija Mir je posvećena svojim gledaocima i slušaocima.

RTV MIR - SA SVOG PRAGA

Email:

rtvmir@gmail.com

Tel:

+381 28 83165