"PRED KOSOVOM DVE OPCIJE-ZAJEDNICA ILI RAZMENA TERITORIJA"

Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

PRIŠTINA - Kosovo mora da bira između dve opcije, da prihvati udruživanje opština sa srpskom većinom ili razmenu teritorija kao kompromis da bi postiglo konačni sporazum sa Srbijom, tako tvrde kosovski poznavaci prilka.
Samit u okviru dijaloga Kosova i Srbije mogao bi da se održi u junu, ovo je kako prenosi Radio Kosovo, dogovorio premijer Aljbin Kurti sa visokim predstavnikom Evropske unije Žozepom Boreljom.
Profesor Afrim Hoti rekao je se mogu očekivati kompromisi.
„Do sada su napravljeni mnogi kompromisi, posebno za srpsku zajednicu na Kosovu, uključujući poštovanje standarda ljudskih prava. Naše institucije moraju biti veoma oprezne da ne naprave bilo kakav kompromis koji bi mogao da oštetiti budući politički sistem Kosova“, rekao je on.
Ekspert za politička pitanja Fitim Saljihu rekao je da su trenutno na pregovaračkom stolu kao vrsta kompromisa dve alternative, a to su udruživanje opština sa srpskom većinom i razmena teritorija.
"Verovatno postoje dve alternative, to je Zajednika koja je potpisana u Briselu, a sa njom može doći i autonomija za sever Kosova. Druga stvar o kojoj se govori je razmena teritorija ili korekcija granica. Na stolu su verovatno samo ove dve alternative“, rekao je.
Ali s obzirom da se ovim alternativama žestoko se protivi Pokret Samoopredeljenje i nije poznato šta će premijer Kurti da prihvati ili da odbije kaže Saljihu.
Premijer Kosova Aljbin Kurti je tokom posete Briselu izjavio je da će se sastati sa liderima opozicionih stranka na Kosovu kako bi se postiglo jedinstveni stavovi u dijalogu sa Srbijom. Međutim, opozicione stranke nagovestile su da se više neće sastajati sa premijerom Kurtijem po ovom pitanju, tvrdeći da će on ukoliko želi da bude transparentan, izvesti javnost pre posete Briselu.

Facebook

Vremenska prognoza

LEPOSAVIĆ VREME

Radio Televizija Mir je posvećena svojim gledaocima i slušaocima.

RTV MIR - SA SVOG PRAGA

Email:

rtvmir@gmail.com

Tel:

+381 28 83165