ZAJEDNIČKA SEDNICA VLADA KOSOVA I ALBANIJE

Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

Vlade Kosova i Albanije održavaju zajedničku sednicu 26. novembra u gradu Eljbasanu (Elbasan), kojoj prisustvuju i premijeri dve zemlje, Aljbin (Albin) Kurti i Edi Rama.

U uvodnom obraćanju, Rama je rekao da će biti potpisano niz sporazuma između dve zemlje, a koji se odnose na zajedničko tržište rada, olakšavanje procedura za prijavu boravka, slobodu kretanja, otvaranje graničnog prelaza Šištavec u Kuksu, priznavanje diploma i drugo.

Rama je ocenio da će potpisivanjem ovih sporazuma biti olakšani životi građana dve zemlje.

“Stvaramo povoljnije uslove za obe strane, za pristup tržištu rada, još jedan korak uspostavljanju zajedničkom tržištu, gde Albanci mogu da rade, studiraju i stvaraju porodice, da mogu da koriste sve povoljnosti, bez obzira gde se geografski nalaze, na Kosovu ili u Albaniji”, rekao je Rama.

Premijer Albanije je govorio o izradi zajedničkog bukvara, koji bi trebao da bude gotov naredne godine. Rama je zaključio da je sada pred Kosovom i Albanijom da primene sve postignute sporazume.

Sa druge strane, premijer Kosova Aljbin Kurti je u svom govoru rekao da je ostvaren napredak po pitanju broja postignutih sporazuma, koji treba da budu realizovani na kvalitetan način jer je “njihova važnost ekonomska i istorijska”.

Inače, ovo je prva sednica dveju Vlada, na kojoj Aljbin Kurti učestvuje kao premijer Kosova. On se osvrnuo i na, kako je rekao, “kolektivnu traumu” zbog promene nacionalnih simbola.

“Bilo bi glupo da kažemo da smo srećni što smo podeljena nacija, što imamo dve države, jer smo tako jači... Ako kažete da ste posvećeni nacionalnom jedinstvu, onda ste nacionalista, ako kažete da ćete se pridružiti Evropskoj uniji, smatrate se diplomatom”, rekao je premijer Kosova.

Kurti je rekao i da treba da “govorimo kao diplomate, ali da radimo kao patriote”.

“Patriotizam je danas kada se borimo protiv korupcije i organizovanog kriminala, kada se borimo za medije i slobodu govora, kada se borimo za nezavisno pravosuđe i inkluzivnu ekonomiju – i samo ovakva vrsta patriotizma će ojačati naše države i oživeti ih”, poručio je Kurti. Podsetio je i na drugu godišnjicu od zemljotresa u Albaniji, kada je poginula 51 osoba.

Očekuje se da će na zajedničkoj sednici dveju Vlada biti potpisano nekoliko važnih sporazuma, kao što je ukidanje dozvole za privremeni boravak za građane obe zemlje.

Ovo je sedmi put da Kosovo i Albanija održavaju zajedničku sednicu Vlade, ali prvi put njome predsedavaju Edi Rama i Aljbin Kurti.

Do sada je, u okviru zajedničkih sednica Vlada, potpisano preko 80 sporazuma, od ekonomije do obrazovanja.

Facebook

Vremenska prognoza

LEPOSAVIĆ VREME

Baneri

Click Here Arrow ok

UPIS 2024 Buduce Radio Televizija Mir je posvećena svojim gledaocima i slušaocima.

RTV MIR - SA SVOG PRAGA

Email:

mir@rtvmir.com

Tel:

+381 28 83165