"DOKUMENT POTPISAN O AVIO LINIJI JOŠ UVEK NIJE SPORAZUM"

Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

PRIŠTINA - Vršilac dužnosti kosovskog premijera, Aljbin Kurti, izjavio je danas da pismo o namerama o uspostavljanju leta na relaciji Beograd-Priština koji je potpisan u Berlinu uz posredovanje Ričarda Grenela, još uvek nije sporazum, te da je neophodno preduzeti mnoge druge korake.
Kurti je ove navode, prema pisanju medija, izneo u pratnji ministra za infrastrukturu Ljumira Abdidžikua (Lumir Abdixhiku), tokom posete Upravi za civilno vazduhoplovstvo.
Kurti je poručio da je ovo pismo samo početak, te da bi došlo do sporazuma, potrebno je da se preduzmu „mnogi drugi koraci“.
„Znamo konačnu verziju sporazuma koja je meni predstavljena kasno, kada su pregovori i nacrt završeni. Mogu reći da smo za što veću regionalnu saradnju, ali povodom te regionalne saradnje moraju se imati dve osnovne stvari na umu: prvo, ustavnost i zakonitost, i drugo, ekonomsku isplativost. Sva naša saradnja, koja uključuje i ekonomsku, mora biti korisna i održiva“, poručio je Kurti.
Sa druge strane, navodi da je ovo pitanje, kao i mnoga druga, zbog pandemije korona virusa zamrznuto.
Podsetimo, predstavnici Beograda i Prištine potpisali su u januru mesecu ove godine u Berlinu pismo o namerama o uvođenju avio-linije Beograd Priština sa kompanijom Lufthanza u ambasadi SAD u Berlinu, koja bi pružala usluge prevoza.
Ispred Beograda, pismo je potpisao državni sekretar Ministarstva privrede, Milun Trivunac, a ispred Prištine direktor Kosovske uprave civilnog vazduhoplovstva, Eset Beriša.
Posle ovog sporazuma, potpisana su i pisma o namerama o izgradnji autoputa i otvaranju železničke linije na istoj relaciji.
Odmah zatim, kosovski premijer Aljbin Kurti je saopštio da zvaničnici Kosova koji su potpisali pisma o namerama nisu imali odobrenje nove Vlade Kosova da to urade. Naglasio je da je reč o zvaničnicima koje je ovlastio ministar iz prethodne vlade, te da je ceo pregovarački proces obavljen prethodno.
Kosovska vlada je pre samo pet dana, smenila Eseta Berišu, zbog, kako je saopšteno, „kršenja profesionalnih dužnosti“.
Potom je reagovao i sam Beriša koji je rekao da je njegovo razrešenje „potpuno političke prirode“ i „u vezi sa potpisivanjem Pisma namere za uspostavljanje avio-linije Priština – Beograd.

Facebook

Vremenska prognoza

LEPOSAVIĆ VREME

Baneri

Click Here Arrow ok

UPIS 2024 Buduce



 



Radio Televizija Mir je posvećena svojim gledaocima i slušaocima.

RTV MIR - SA SVOG PRAGA

Email:

rtvmir@gmail.com

Tel:

+381 28 83165