VUČIĆ: ZAPAD JASAN PO PITANJU KOSOVA

Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

BEOGRAD - "Postoji značajno neslaganje unutar, do juče monolitne, zapadne alijanse po pitanju Kosova, ali ono nije suštinske prirode po rešenje, već u tome ko će da vodi igru", rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić i dodao da je to veoma teška pozicija za Srbiju i da zato očekuje dalje pritiske.

Aleksandar Vučić je rekao da "ne možemo da odbijamo lako najveću silu sveta (SAD), a kako da odbijete EU kada se nalazite na evropskom putu".

"Ne mogu da budem neodgovoran kao Tači i da kažem ’mi nećemo da se odazovemo pozivu Lajčaka, Makrona ili Merkel’...Kako to da kažem? To je nemoguće", rekao je Vučić gostujući na TV Pinku.

Kaže da i ako postoji nešto zbog čega ne spava jeste pitanje Kosova, uprkos svim ekonomskim uspesima.

Navodi da Nemačka, koja je najsnažniji faktor u Evropi kad je reč o rešavanju kosovskog pitanja, neće promeniti svoj stav po tom pitanju, koji je suprotan stavu Beograda, ali da to ne znači da on ne ceni delo i ličnost nemačke kancelarke Angele Merkel.

Ističe da ne može da govori o tome da li je Nemačka podržavala takse na robu iz Srbije, ali je dodao da je potpuno jasno da "sve što mi mislimo o Kosovu, u Nemačkoj misle suprotno".

"Ja sam ponosan na činjenicu da svoje stavove nisam krio pred kancelarkom, a ona mi je čak rekla i da ne bi ni slušala da joj to neko drugi priča", rekao je Vučić.

Ukazuje da ceni Angelu Merkel i da, iako zna da će za nekoliko meseci o njoj mnogi govoriti sve najgore, on to neće činiti, jer zna sa kojom je snagom čuvala stabilnost u ovom delu Evrope.

Podsetio je da je "Angel Merkel 2015. godine otvoreno podržala Srbiju u sporu sa Hrvatskom, kada je ta zemlja uvela sankcije Srbiji pa su kamioni čekali u kilometarskim kolonama na granici".

"Da nije bilo njene otvorene podrške, ko zna koliko bi ta kriza trajala i kako bi se završila. Ja joj to pamtim i 2020.", rekao je Vučić.

Vučić je istakao i da su nemačke investicije u Srbiji fantastične i podsetio da Srbija ima najveću trgovinsku razmenu sa Nemačkom.

"Sa Nemačkom imamo najveću trgovinsku razmenu, 13 odsto ukupne trgovinske razmene imamo sa Nemačkom", kazao je Vučić.

Facebook

Vremenska prognoza

LEPOSAVIĆ VREME

Radio Televizija Mir je posvećena svojim gledaocima i slušaocima.

RTV MIR - SA SVOG PRAGA

Email:

rtvmir@gmail.com

Tel:

+381 28 83165