SPC: NIJE DOGOVORENA OBUSTAVA LITIJA, MOLEBANI U HRAMOVIMA I PORTAMA

Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

PODORICA - Srpska pravoslavna crkva (SPC) ispoštovaće nove pravne norme o zabrani verskih skupova na otvorenim javnim mestima, iako su one, kako kažu, očigledno selektivne i diskriminatorske, saopšteno je iz Episkopskog saveta SPC u Crnoj Gori. Dodaje se da su crkveni predstavnici o takvoj odluci u petak obavestili nadležne u Institutu za javno zdravlje, sa kojima nije dogovarana obustava litija, niti je njihova zabrana podržana.

Navodeći da je crkvenim opštinama u Crnoj Gori, kao organizatorima molitvenih litija, upućena instrukcija da policiju obaveste o obustavi ranije prijavljenih litija za 28. jun, iz SPC su pozvali vernike da se u isto vreme okuplja na molebanima u svojim hramovima i u hramovnim portama, jer verski obredi u crkvama, manastirima i na površinama koji im pripadaju "nisu i nikako ne mogu biti zabranjeni".

"Naša molitvena litija na ovaj način kao verski obred traje i trajaće do Hristove pobede! Posebno, do promene neustavnog i diskriminatornog Zakona", navodi se u saopštenju.

Iz SPC navode da zdravstvene vlasti oličene u Ministarstvu zdravlja, nisu zabranile javne priredbe (zabavne, muzičke i slične događaje na otvorenom prostoru), kao ni ostale vidove javnih okupljanja.

"Od Uprave policije tražimo ne samo mi, nego i sav civilizovani svet, da prestane sa sramnim zloupotrebama svojih ovlašćenja vršenjem nasilja nad građanima i rušenjem crkvenih objekata", naveli su iz SPC.

Oni su pozvali Vladu, kao nosioca izvršne vlasti, da neodložno obustavi najavljeni izgon iz Crne Gore sveštenika Miroslava Mihajlovića iz Plužina, Siniše Smiljića iz Ulcinja, Saše Janjića iz Pljevalja, jeromonaha Nikolaja Stamatovića iz Bijelog Polja i da omogući spajanje sa porodicom đakonu Konstantinu Dojiću, kanadskom državljaninu iz Nikšića.

"Snaga države se pokazuje vladavinom prava i umećem iznalaženja najboljih rešenja u korist svih građana, a ne zloupotrebom institucija i monopola sile", smatraju u SPC.

Oni su zamolili narodne predstavnike koji javno najavljuju litije i, s tim u vezi, moguće građanske sukobe, da se od toga uzdrže i da ostave crkvenim ustanovama da osmišljavaju način budućeg crkvenog otpora prema bezakonju.

Nacionalno koordinaciono telo u četvrtak, 25. juna, zbog povećanja broja aktivnih slučajeva koronaviusa, donelo je odluku o zabrani verskih skupova na otvorenim javnim mestima, osim na površinama koje pripadaju verskim objektima.  

Facebook

Vremenska prognoza

LEPOSAVIĆ VREME

Baneri

 

 

 

 

Radio Televizija Mir je posvećena svojim gledaocima i slušaocima.

RTV MIR - SA SVOG PRAGA

Email:

rtvmir@gmail.com

Tel:

+381 28 83165