KARATISTI IZ LEŠKA POZIVAJU VRŠNJAKE DA SE BAVE SPORTOM

Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

 

LEPOSAVIĆ,LEŠAK -  Karate klub Lešak koji je osnovan 2014.godine. kontinuirano radi na poboljšanju sporta. Zbog korona virusa napravili su dugu pauzusve do pre tri meseca kada je ponovo počeo sa radom. Okuplja decu iz Leška u opštini Leposavić i broji oko pedeset članova. Deca su uzrasta od 4 do14 godina i treniraju dva puta nedeljno.

Bojana Jelenić, trener i vlasnica kluba kaže da je zainteresovanost za ovaj sport veoma velika.

"Velika je zainteresovanost što se tiče karate, jedino je bilo u opadanju kada je bio virus na celoj teritoriji, ali hvala Bogu sada je sve krenulo na bolje, deca se interesuju, žele da treniraju karate, vole da budu aktivni u svakom smislu te reči, kaže trenerBojana Jelenić.

Tea Mihajlović mnogo voli sport i članica je kluba od 2015.godine

"Imala sam oko pet godina kada sam počela da treniram. To mi je uvek bilo zanimljivo, volim sport pa sam se opredelila za karate", priča najstarija članica Tea Mihajlović.

Karate je zahtevan i dobar sport kaže Aleksandar Milenković.

"Treniram karate već tri meseca i mogu da vam kažem da nije baš i jeste zahtevan ali dobar sport, da se vežba puno i preporučio bih svima ovaj sport" , rekao je Aleksandar Milenković, i pozvao je vršnjake da treniraju.

Milica Jakić se za karate odlučila po uzoru na svoju mamu iveoma je ponosna što trenira ovaj sport.

"Moja mama je od malena trenirala karate i rekla mi je da je to mnogo lep sport i ja sam izrazila želju da treniram i zato sadatreniram i mnogo sam ponosna time", priča Milica Jakić.

Malena Marta Đorović je volela da nauči samoodbranu.

"Volela sam da treniram neke sportove da bi naučila samoodbranu i to me je privuklo da treniram karate", saponosom kaže jedna od mlađih članova Marta Đorović.

Angelina Gajić karate voli još kao manja i ostvarila joj se želja da trenira u ovom klubu.

"Karate sam volela još kad sam bila manja i htela sam da se oprobam u tom sportu i jako mi se svideo" istakla je karatistkinja Angelina Gajić.

Da bi naučila osnovne pokrete, deca pri upisu na ovaj sport prvenstveno kreću da treniraju i usavrše kate, a zatim se polako prebacuju na borbe, nakon položenog žutog, zatim narandžastog i dolazeći do crvenog pojasa pruža im se mogućnost da pređu u stariju grupu i mogu se preorjentisati na borbe što je uglavnom i cilj malih karatista.

Hana i Aleksandar su odlučni da savladaju kate, a zatim pređuna borbe, dok Tea poručuje da je najvažnije baviti se sportom.

"Treniram sada kate i nadam se da ću jednoga dana preći u borbe" kaže Hana Đerlek iz Leška.

"Prvo ću da naučim kate, da savladam kate pa ću onda preći na borbe", priča Milenković.

"Mislim da bi svako trebao da se bavi nekim sportom, ne mora karateom, ko kakav sport voli, a ja sam se za ovaj opredelila, priča Mihajlovićeva.

Nikola Mitrović iz Severne Mitrovice pre mesec dana angažovan je u karate klubu Lešak kao pomoćni trener, a sve u cilju da bi ovaj sport napredovao u čitavom regionu. Prekodvadeset godina je u ovom sportu i trudi se da znanje prenese na mlade članove ovog kluba u želji da što više dece trenira bilo koju vrstu sporta.

Mitrović: Važno je sportom skloniti decu sa ulice.

" Veoma je važno zato što današnja deca provode više vremenana ulici gde upadaju u loša društva i zbog toga je bolje da ih preusmerimo na sport", kazao je pomoćni trener Nikola Mitrović.

Vlasnica karate kluba Lešak je nosilac crnog pojasa prvi dan, karate trenira od svoje pete godine sve dok nije stekla zvanje majstora. I danas je u karateu i završava licenciranja za trenera. Završila je višu trenersku školu u Novom Pazaru i opštinski je sudija karatea. Žao joj je što deca najčešće posle 14 godine, po završetku osnovne škole uglavnom odlaze u centralnu Srbiju, a oni koji ostanu, zbog obaveza i putovanja za Mitrovicu ili Leposavić ne mogu da nastave treniranje karatea. 

Facebook

Radio Televizija Mir je posvećena svojim gledaocima i slušaocima.

RTV MIR - SA SVOG PRAGA

Email:

rtvmir@gmail.com

Tel:

+381 28 83165