"DIJALOG ZAVRŠITI PRIZNAVANJEM KOSOVA OD STRANE SRBIJE"

Četvrtak, 21. mart 2019, 17:33

|

Izvor: RTK LIVE

|

|

PRIŠTINA - Okončanje dijaloga između Kosova i Srbije, koliko god taj put bio dug, mora se završiti priznavanjem Kosova od strane Srbije, ocijenio je ministara vanjskih poslova Crne Gore Srđan Darmanović. On je dodao da Crna Gora ima izvjesnu zabrinutost oko mogućeg rješenja baziranog na razmjeni teritorija, ali da će prihvatiti svaki dogovor jer kako je rekao što je dobro za susjede dobro je i za Crnu Goru.
 
Ministar Darmanović, tokom zvanične posjete Prištini, potpisao je sa svojim kolegom Bedžetom Pacolijem sporazum koji se odnosi na saradnju u kontekstu evroatlanstkih integracija.
 
“Crna Gora je mala država koja želi mir u regionu i ne odgovoaraju joj krize, čak i kada se ne odnose na nas. Želimo našim susjedima dobro jer neće ni nama biti dobro ako nije našim susjedima. Zato želimo da Srbija i Kosovo svoje odnose riješe na najolji mogući način”, rekao je Darmanović na press konferenciji u Prištini nakon razgovora sa ministrom inostranih poslova Kosova Bedžetom Pacolijem.  
 
On je dodao da je normalno da se kraj toga puta, koji je vjerovatno dug, podrazumijeva da se mora završiti priznanjem Kosova od strane Srbije.
 
“Što će biti u međuvremenu i koja će rješenja dovesti do rješenja problema između Srbije i Kosova ne možemo da vidimo sasvim", rekao je Darmanović podsjećajući da se rješenje dijaloga povremeno zasniva na teritorijalnim korekcijama.
 
“Iimamo izvesne zabrinutosti oko mogućeg rješenja baziranog na razmjeni teritorija jer to na Balkanu nije uvijek najbolja ideja, ali što bude dobro za naše susjede, ako se o tome dogovore, biće dobro i za nas”, kazao je Darmanović.
 
Darmanović i Pacoli ocijenili su da su odnosi između Kosova i Crne Gore dobri da nema neriješenih pitanja i da treba poboljšati saradnju u oblasti ekonomije.
 
Razgovarali su i o položaju crnogorske zajednice na Kosovu. Pacoli je rekao tom prilikom da će ustavna kategorizacija crnogoraca uslijediti uskoro.  
Facebook

Vreme