GRAČANICA: STAMBENO PITANJE I NEZAPOSLENOST NAJVEĆI PROBLEMI

Četvrtak, 21. mart 2019, 17:31

|

Izvor: RTK LIVE

|

|

GRAČANICA - Nezaposlenost i i stambeno pitanje i dalje su gorući problemi sa kojim se suočavaju meštani opštine Gračanica, koji pomoć traže od predstavnika ove lokalne samouprave. Ova dva pitanja ostaju prioritet, poručuje predsednik opštine.
 
 Razgovor sa predsednikom opštine stanovnici sa teritorije opštine Gračanica vide kao mogućnost rešenja njihovih višegodišnjih problema. Nažalost, većini je najveća briga krov nad glavom.
 
„Potrebna mi je pomoć da malo adaptiram kuću koja je u lošem stanju, imam neka primanja, ali sa njima je nemoguće uraditi te elementarne stvari, tako da bilo bi dobro kada bi opština mogla da mi izađe u susret, ne smem da čekam sledeću zimu tako“, kaže Ivan Kostić iz Lapljeg Sela.
 
 „Podstanar sam u Kraljevu, nemam kuću, ja bih da se vratim na Kosovo, imam 17 ari placa u Ugljaru pa ako mogu da mi pomognu da napravim kuću. Ne verujem da bi se deca vratila, ali žena i ja hoćemo“, ističe Stanimir Dobrosavljević.
 
Pored nerešenog stambenog pitanja, veliki problem je i nezaposlenost. Mladi bez posla ne mogu da planiraju svoju budućnost.
 
"Živim u četvoročlanoj porodici, niko od ukućana ne radi, imam brata koji ima daunov sindromom, i obavezna sam da budem uz njih, sprečena sam da odem dalje i tražim posao, ukoliko do toga dođe, morala bi da krene cela porodica, zato jedinu nadu vidim u ovoj opštini i gradonačelniku“, ukazuje Ivana Sekulić iz Livađa.
 
Predsednik opštine Gračanica Srđan Popović je od preuzimanja dužnosti do sada saslušao oko 1 300 meštana, mnogima je pomoć već pružena. Podsetio je da je tokom prošle godine podeljeno 16 stanova i izgrađeno desetak kuća, kao da će ove godine biti podeljeno 36 stanova, a u planu je i izgradnja novih.
 
„Ove godine ćemo podeliti ukupno 36 stanova, i to 24 u Lapljem Selu, 12 u Donjoj Gušterici, u planu je izgradnja još 36 stanova u Gračanici. Imamo plan, nastavljamo sa urbanizacijom opštine i to je još jedan od prioriteta i na tome ćemo sigurno raditi u narednom periodu“, rekao je  Popović.
 
Što se nezaposlenosti tiče, Popović napominje da se opština trudi da stvori uslove ne bi li privukla investitore i otvorila nova radna mesta, a kada je u pitanju odlazak mladih, predsednik Opštine Gračanica podseća da je to, nažalost, regionalni problem.
 
„Te stvari je dosta teško rešavati, za te stvari i mi kao opština, ali i celokupno društvo treba da imamo plan i program da sistematski, dugoročno rešavamo te stvari. To je nešto što će u i skorijoj budućnosti sigurno biti veliki problem, ali mi kao lokalna samouprava ćemo se iz sve snage truditi da te probleme rešavamo na  konkretan i realan način“, poručio je Popović.
 
Bitno je da meštani imaju razumevanja, ističe predsednik Popović, koji je apelovao na solidarnost, kako bi problemi postepeno mogli da se rešavaju.
Facebook

Vreme