"KORUPCIJA I NEZAPOSLENOST NAJVEĆI RIZICI PO KOSOVO"

Petak, 14. februar 2020, 17:55

|

Izvor: RTK LIVE

|

|

PRIŠTINA - Kosovski centar za bezbednosne studije  objavio  je istraživanje o stavu javnog mnjenja o pitanjima poput nacionalne bezbednosti, izazovima u dijalogu Kosova i Srbije, što uključuje i stavove građana  o ukidanju takse na robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine. Na prezentaciji je diskutovano i o posvećenosti SAD-a  postizanje dogovora i politici novog premijera Aljbina Kurtija.  
 
Kao najveću unutrašnju pretnju ispitanici su naveli korupciju, za kojom slede nezaposlenost, mogućnost podele Kosova ili razmene teritorija sa Srbijom i uspostavljanje Zajednice srpskih opština.
 
“Ogromna većina ispitanika , u procentima,  91.41 odsto veruje da je korupcija najveći unutrašnji rizik po Kosovo. Na drugom mestu je nezaposlenostm sa 90.98 odsto, na trećem je delovanje Srbije, zatim kriminal, političari i migracija stanovništva. Najveća  spoljna  opasnost po Kosovo, prema mišljenju građana, dolazi iz Srbije, Rusije i Kine. Interesantno je da je istraživanje pokazalo da je Nemačka najprijateljskiji nastrojena zamlja, ispred  SAD i Albanije“, rekao je istraživač Kosovskog centra za bezbednosne studije Pljator Avdiu.
 
Više od polovine ispitanika želi nastavak dijaloga Kosova i Srbije, pokazalo je istraživanje. Pregovori sa Srbijom, ukidanje takse i uvođenje mera reciprociteta su i prioriteti vladajućeg pokreta Samoopredeljenje, rekla je poslanica ove stranke Fitore Pacoli-Daljipi.
 
“Zalažemo  se za nastavak dijaloga sa Srbijom, ali postizanje konačnog sporazuma nije vremenski ograničeno. Pre svega hoćemo da iskorenimo korupciju i smanjimo nezaposlenost. U toku su pripreme za ukidanje takse koju ćemo zameniti punim reciprocitetom sa Srbijom. Naši partneri iz međunarodne zajednice ne vrše pritisak da odmah postignemo sporazum, ali su izrazili očekivanje da intenziviramo borbu protiv korupcije i nezaposlenosti“, rekla je Pacoli-Daljipi.
 
Sporazumi Kosova i Srbije, poput uspostavljanja avio i železničke linije i povezivanja auto-putem doprinose promeni gledišta oba naroda, smatra direktor Beogradskog centra za političke studije Igor Bandović, navodeći da će ovaj izveštaj biti predstavljen i u Beogradu.
 
„Svaki sporazum je dobar, pogotovo ako on znači unapređivanje odnosa. Ono o čemu moramo da razmišljamo je kako je on predstavljen, šta on znači i kako će biti predstavljen javnosti. Moramo da kažemo da se sporazumi postižu u cilju boljih odnosa, razumevanja između naroda, a ne zbog toga što nas neko pritiska ili zbog toga što jednog dana treba da budmo članica Evropske unije, da to je u redu, ali mislim da mi moramo da uradimo puno stvari u našem regionu i da se mi međusobno povežemo“, rekao je Bandović.
 
Istraživanje je  tokom oktobra prošle godine sprovedeno u 8 opština na Kosovu. 88.10 odsto ispitanih građana Severne Mitrovice izjasnilo se za ukidanje taksi na robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine. 
Facebook

Vreme