KOSNET KRITIKOVAO VLADU ZBOG NESPROVOĐENJA ODLUKE O DEČANIMA

Četvrtak, 25. april 2019, 16:42

|

Izvor: RTK 2

|

|

PRIŠTINA - Ambasador Sjedinjenih Američkih Država na Kosovu Filip Kosnet izjavio je da Kosovo ulazeći u drugu deceniju nezavisnosti ima još dosta toga da uradi. Kosnet je pozvao na mirne proteste koje je Samoopredeljenje najavilo, zbog kako navode, korupcije i organizovanog kriminala.Kosnet tokom diskusije na „Forumu-Govori otvoreno”, poručio je da prihvatajući pravdu sa jednakim pravima za sve građane Kosova, “zemlja pruža budućnost u kojoj niko nije iznad zakona i niko nije lišen prava”. On je dodao da će Sjedinjene Američke Države nastaviti da podrzavaju Kosovo.
 
"Svaki građanin kao pojedinac igra ulogu u promociji i vladavini prava, uspostavljanje demokratije je veliko postignuće", rekao je Kosnet.
 
Kosnet je rekao da “Kosovo kao demokratska država ima mnoštvo raspoloživih sredstava, uključujući i proteste, da se suprotstavi neslaganju kako bi se održao red i zakon”.
 
"SAD su ponosne što su imale priliku da pomognu, u izgradnji demokratije na Kosovu. Nemojte to pokvariti", poručio je Kosnet.  
 
Američki ambasador je rekao da je Kosovo ostvarilo značajan napredak, navodeći pristup informacijama o političkom odlučivanju, transparentnosti u pogledu javnih nabavki i usvajanju mnogih zakona. Međutim, naglasio je da još uvijek postoje mnogi izazovi. Između ostalog, pomenuo je i nesprovođenje odluke suda o imovini manastira Dečani.
 
“Kao prvo, slučaj manastira Dečani, gde je Ustavni sud potvrdio da manastir poseduje nekoliko parcela, ali zvaničnici u katastru na lokalom i centralnom nivou su odbili da sprovedu tu odluku. Nakon mesec dana će biti tri godine kako je Ustavni sud doneo tu odluku, i nije urađeno ništa po tom pitanju. Dok neki od vas misle da to ih se to pitanje ne tiče, ako verujete u jednakost i pravdu za sve, morate se posvetiti ovom slučaju, jer kada dođe vreme da se vi uzdate u odluku suda, da li ćete biti u stanju da to učinite, kada Vlada izbegava pojedine presude, a sprovodi ostale u poltičke svrhe”, rekao je Kosnet.
 
Ambasador je izrazio sumnju da može da se manipuliše sa žrtvama seksualnog nasilja kao što je manipulisano sa listama veterana.
 
“Zakonom o pravima preminulih boraca, invalida rata, članova OVK je određen status žrtvama seksualnog nasilja tokom rata na Kosovu. Preživeli su počeli da se javljaju 20 godina nakon rata, ali ovim amandmanom se onemogućava onima koji su žrtve nakon 1999. godine. Da li su poslanici poslušali one koji su najvise pogodjeni ovim zakonom i da li će parlament dati ista prava kao i veteranima, jer je njihov broj povećan izuzetno brzo na veoma sumnjiv način”, rekao je Kosnet.
 
Kosnet je govorio i o partijskom zapošljavanju i nepotizmu.
 
“Ima puno izveštaja na Kosovu gde ljudi dobijaju zvanične pozicije, ne zato što su kvalifikovani nego zato što su u srodstvu. Jedna anketa je pokazala da 20% anketiranih misli da su zasluge te koje otvaraju nova radna mesta”, kaže Kosnet.
 
Tražite od svakog političara, policajca, tužioca odgovornost, budite aktivni u zakonskim procesima, investirajte u pravni sistem poručio je Kosnet. Na Forumu govori otvoreno koju je organizovao Pokret Folj nije bio obezbeđen prevod novinarima koji izveštavaju na srpskom jeziku. 
 
Facebook

Vreme