KOSOVO IMA POTENCIJAL ZA RAZVOJ SEKTORA DIGITALNE EKONOMIJE

Petak, 12. oktobar 2018, 16:42

|

Izvor: RTK LIVE

|

|

PRIŠTINA - Kosovo ima izgrađenu infrastrukturu i sada je vreme da se posveti digitalnoj ekonomiji koja će u mnogome olakšati život građana, zaključak je međunarodne konferencije Digitalks koja je danas održana u Prištini. Panelu su osim predstavnika iz regiona, prisustvovali i predsednik Skupštine Kadri Veselji, zamenik premijera Enver Hodžaj, ministar inovacija i preduzetništva Besim Bećaj i drugi.
 
Marija Gabrijel komesarka EK za ekonomiju i digitalno društvo kaže da EU i Zapadni Balkan imaju zajedničku budućnost. Nova strategija digitalne ekonomije koja se odnosi na ceo region doprineće jačanju Zapadnog Balkana, rekla je ona.
 
''Kao predstavnici EK uvereni smo da konstruktivan dijalog i zajednički rad mogu pružiti građanima i našim biznisima bolje mogućnosti i konkretnu evropsku perspektivu. EU i Zapadni Balkan imaju zajedničku budućnost''.
 
Predsednik kosovskog parlamenta Kadri Veselji rekao je da Kosovo ima jasno određene dve orjentacije, a to su politička i strateška. On je ocenio da je Ministarstvo inovacija i preduzetništva uradilo sjajan posao u IT sektoru i da će fondovi iz kojih se finansiraju projekti za mlade u narednom periodu biti znatno veći.
 
''Moramo osposobiti omladinu kako bi naše stanovništvo išlo u korak sa savremenin trendovima. Upravo nas je ovo podstaklo kada smo odlučili da osnujemo Ministarstvo inovacija i preduzetništva, kako bi sve ideje i inovativne projekte mladih bile podržane. Važnost ove podrške je višestruka, najpre mladima se stvara mogućnost da ideje realizuju u svojoj zemlji, to će svakako doprineti novim radnim mestima, ali će isto tako mladi ljudi u narednom periodu biti kreatori poslova a ne samo potražioci poslova'', rekao je Veselji.
 
Kosovo ima najmlađu populaciju u regionu i to treba iskoristiti, smatra zamenik premijera Enver Hodžaj. On takođe napominje da je za Kosovo u trenutku kada pregovara sa Srbijom neophodna izgradnja digitalne ekonomije. Da su mladi najveći potencijal kosovskog društva ocenjuje i ministar inovacija i preduzetništva Besim Bećaj.
 
"Mi na Kosovu znamo da smo mala država po teritoriji i broju stanovnika, ali smo u smislu ekonomije u razvoju. Izgradili smo autoputeve ali još uvek nemamo modernu železničku stanicu. Ono što hoću da kažem jeste to da ukoliko ne možemo da povećamo teritoriju možemo povećati ekonomiju, možemo povećati broj stanovnika i broj radnih mesta i u tom pravcu se možemo  osloniti na digitalnu ekonomiju", kazao je Hodžaj.
 
"Mi treba da težimo digitalnoj transformaciji i ovaj posao nije nimalo lak. Ekonomija nije proces koji se može izmeniti zakonodavstvom, vladinim uredbama ili bilo kojim drugim aktima, to je proces u kome je neophodna podrška države ili zajednice", rekao je Bećaj.
 
Jedan od zaključaka konferencije Digitalks je i da je tekuća godina bila izuzetno povoljna za transformaciju digitalne ekonomije ali i da je u cilju većeg napredovanja neophodno da do narednog panela bude potpisan o smanjenju tarifa za roming. Takođe saradnja javnog i privatnog sektora je od velikog značaja za sam proces digitalne ekonomije. Inače, oktobar mesec posvećen je sajeber sigurnosti. 
Facebook

Vreme