KOSOVO NA PRVOM MESTU PO BROJU UBIJENIH I NESTALIH NOVINARA

Četvrtak, 05. decembar 2019, 18:34

|

Izvor: RTK LIVE

|

|

PRIŠTINA - Šef misije OEBS- a na Kosovu Jan Bratu je naglasio da se i pored toga što je prošlo dosta vremena , mora raditi na rasvetljavanju slučaja svih nestalih novinara, bez obzira na etničku pripadnost, jer su svi oni bili samo ljudi koji su radili svoj posao.
 
"Novinari nisu bili borci, oni nisu nosili uniformu, oni su samo radili svoj posao. Zato moramo raditi na tome da se njihova sudbina rasvetli, i nikada nećemo prestati da govorimo o ovome, i da upućujemo poruku da se zločini koji su počinjeni ne smeju zaboraviti", istakao je Bratu.
 
Predsednica udruženja novinara Kosova Gentiana Begoli - Pustina je napomenula da vreme prolazi a da se na tome malo radi, bilo da su to međunadorne ili domaće institucije kojima je to posao.
 
"Uopšte nije bitna etnička pripadnost ubica naših kolega, bitno je samo pronaći ubicu i osuditi ga za zločin koji je počinio, ma o kome se radilo".
 
Budimir Ničić, predsednik udruženja novinara Srbije registrovanog na Kosovu rekao je da je Kosovo na prvom mestu u Evropi po broju ubijenih novinara u periodu od 1998.do 2005. godine i da dalja istraga ne sme da stane.
 
"Potrebno je raditi i dalje, potrebno je osnovati komisiju koja bi na jednom mestu prikupila sve podatke, proslediti ih i posle toliko vremena rešiti ovaj problem. Mislim da i specijalni sud u Hagu, ali i domaće institucije, koje malo rade uključe u istragu", rekao je Ničić.
 
Dvodnevnu konferenciju o nestalim i ubijenim novinarima na Kosovu organizovala misija OEBS-a na Kosovu.
Facebook

Vreme