KUKAN: KOSOVO NE TREBA OČEKIVATI POZITIVAN IZVEŠTAJ EK

Ponedeljak, 16. april 2018, 17:04

|

Izvor: RTK

|

|

EK - Član Komisije za spoljne poslove Evropskog parlamenta i višegodišnji predsednik Komiteta za saradnju sa zemljama zapadnog Balkana, Edvard Kukan, izjavio je da Kosovo, kao Bosna i Hercegovina ne treba da očekaju pozitivne izveštaje Evropske Komisije za ovu godinu.Prema njegovim rečima, vladavina prava i ekonomski aspekti su pod velikim znakom pitanja, dok se normalizacija odnosa sa Srbijom nalazi u stagnaciji, sa povremenom napetošću sa obe strane.
 
Evropska komisija smatra da su reforme na Kosovu usporene zbog izbornog procesa prošle godine na Kosovu.
 
Uoči objavljivanja izveštaja o napretku za šest zemalja zapadnog Balkana 17. aprila, Brisel je najavio da podrška i pažnja Brisela na proces proširenja neće uticati u bilo kom obliku na procenu stanja demokratije, vladavine prava, ljudskih prava, ekonomije i usklađenost sa standardima EU u svakoj od šest zemalja partnera u regionu.
 
Albanija i Makedonija, će prema prvim podacima iz godišnjeg izveštaja Evropske Komisije dobiti preporuku za početak pregovora o ulasku u EU.
 
Početkom godine Predsednik Evropske Komisije Žan-Klod Junker je izjavio da ako Albanija nastavi sa reformama, komisija će dati preporuku da počne pregovore o članstvu u prvih šest meseci u 2018. I, to će se očigledno desiti. Nezvanično, DW je saznao od diplomatskih izvora u Briselu, da su visoki zvaničnici EU diskutovali sa državama članicama o otvaranju pregovora o pristupanju sa Skopljem i Tiranom do momenta usvajanja izveštaja.
Facebook

Vreme