KURTI: NISMO ODUSTALI OD UJEDINJENJA

Petak, 22. novembar 2019, 17:31

|

Izvor: RTK LIVE

|

|

PRIŠTINA - Pad želje za nacionalnim ujedinjenjem dolazi zbog ideje o razmeni teritorija, smatra lider Samoopredeljenja, Aljbin Kurti. Ipak, uprkos mnogobrojnim političarima koji na Kosovu govore o ovoj ideji, „narod nije spreman da da Mitrovicu zarad nacionalnog ujedinjenja“, prenose mediji.
 
U intervjuu za Top kanal, Kurti je sinoć poručio da na Kosovu ima mnogo političara koji razgovaraju o razmeni teritorija „odustajući od Severa“. Međutim, sa druge strane, smatra da Albanci „nisu spremni da daju Mitrovicu zarad nacionalnog ujedinjenja“.
 
“Pad želje za ujedinjenjem dolazi zbog ideje o razmeni teritorija. Ljudi ne žele da daju Mitrovicu zarad nacionalnog ujedinjenja. Na Kosovu ima mnogo političara koji razgovaraju o razmeni, odustajući tako od severa. U Srbiji ne postoji političar koji govori o poklanjanju teritorije“, kazao je Kurti.
 
Nismo odustali od ujedinjenja
 
On je, međutim, naglasio: „Ne odustajemo, nismo promenili koncept, način i strategiju da, napravili smo političke račune“.
 
Kurti je za Top kanal govorio i o kosovskom predsedniku, Hašimu Tačiju, poručivši da bi on trebalo da bude razrešen ili da podnese ostavku.
 
„Predsednik Tači mora da podnese ostavku ili da bude razrešen. Mora to da shvati sam i podnese ostavku“.
 
Govoreći o inicijativi o „Mini Šengenu“, prema kojoj je lider pokreta Samoopredeljenje, među mnogobrojnim prištinskim zvaničnicima iskazao oštro protivljenje, sinoć, međutim, poručio je da je spreman da razgovara o ideji čiji su inicijatori srpski predsednik, albanski i makedonski premijer ali pod jednim uslovom.
 
„Ako ‘Mini Šengen’ sadrži reciprocitet između Kosova i Srbije, tada razgovaramo“, poručio je Kurti.
 
Facebook

Vreme