"NEMA KOMPROMISA BEZ ISTINSKE VOLJE PRIŠTINE I BEOGRADA"

Četvrtak, 05. decembar 2019, 18:38

|

Izvor: RTK LIVE

|

|

PRIŠTINA - Ni Priština ni Beograd ne pokazuju istinsku volju za postizanje kompromisnog rešenja o budućem uređenju odnosa, ističu poznavaoci političkih prilika, komentarišući izjavu predsednika Srbije Aleksandra Vučića koji je tokom susreta sa Vladimirom Putinom rekao da nije optimista po pitanju kompromisa sa Kosovom.
 
U poslednje vreme se politička situacija oko Kosova koleba, tvrdi prof. dr Aleksandar Ćorac pa je, smatra, nezahvalno komenatrisati eventualno rešenje Prištine i Beograda.
 
"Imamo jednu potpunu promenu stava i onih zapadnih zemalja koje su bile jedinstvene, a kao što vidimo imamo neku promenu i sa strane Rusije koja sada kaže da bi mogla da prihvati neko rešenje, a znamo da je stav Rusije bio do sada da ni u kom slučaju, ona je naravno podržavala Srbiju u pregovorima, podržavala, ako se sećate u nekim situacijama i Kosovo u tome da krenu putem pregovora, ali je s druge strane ipak u Savetu bezbednosti UN tvrdo stajala pri stavu da se rešenje mora tražiti u okviru Rezolucije 1244", rekao je profesor Ćorac.
 
Izjava predsednika Srbije je u skladu sa nemačkom politikom po pitanju dijaloga, tvrdi profesor Ćorac.
 
"To ništa nije drugačije od onoga što se u nekim krugovima nemačke diplomatije, samo ne tako javno, kaže - da ne treba žuriti prema rešenju.Kakva je tu razlika?Više niko ne spominje Briselski sporazum, a ja napominjem da smo pre pet godina ozbiljno upozoravali srpski narod na KiM kakve su posledice potpisivanja ovog sporazuma.Danas to više niko ne pominje, šta smo mi time dobili, šta ste vi kao čovek dobili, šta sam dobio ja, samo manjak smo dobili", dodao je Aleksandar Ćorac.
 
Izjavu Aleksandra Vučića politikolog Aljbinot Maljoku ocenjuje kao njegovu nemogućnost da se zbog nagomilanih unutrašnjih problema bavi rešavanjem pitanja Kosova.  
 
„Srbija prolazi kroz velike probleme i Kosovo je tu da u javnosti prikrije te probleme.U ovom kontekstu on više ne može ništa posebno da uradi, jer građani Srbije ne prihvataju ovu priču kao zdravu i zato pokušava da pitanje Kosova spusti na nižu razinu, rekavši da nije optimista, kao da je uložio puno u to, da mu je to bio prioritet, ali sada je malo drugačija situacija“, rekao je Maljoku.
 
Pored Srbije i Kosovo je pesimično po pitanju postizanja konačnog dogovora, ocenjuje Maljoku, dodajući da, ukoliko ne bude većeg pritiska međunarodne zajednice, do njega neće ni doći.
 
"Neizvesna je situacija, nema jasnoće, izgleda kao da će sve ponovo otpočeti, jer se završna faza dijaloga više ne spominje i u tom kontekstu budućoj Vladi Kosova je ovaj dijalog imponirajući prioritet od strane međunarodne zajednice, ali ja ne vidim da postoji neka velika volja po tom pitanju", naglasio je Maljoku.   
 
Aleksandar Ćorac i Aljbinot Maljoku su saglasni da se bez istinske volje dveju strana ne može doći do obostrano prihvatljivog rešenja, jer je sve do sada, kažu, samo splet različitih političkih igara na različitim nivoima.
Facebook

Vreme