"ODLAGANJE PROŠIRENJA EU JE POZIV NA NOVI NERED NA BALKANU"

Utorak, 03. decembar 2019, 17:49

|

Izvor: RTK

|

|

PRIŠTINA - Predsednik Kosova, Hašim Tači, u Briselu prisustvuje godišnjoj konferenciji o Zapadnom Balkanu. 
 
Tokom panela o odnosima Zapadnog Balkana i Evropske unije, Tači je izjavio da su Kosovo i region na političkom i istorijskom raskršću.
 
On je naglasio da je jasna evropska perspektiva ključna za garantovanje dugoročnog mira i stabilnosti u regionu i dodao da novo rukovodstvo Evropske unije mora pokazati viziju, hrabrost i liderstvo, pridržavajući obećanja država Zapadnog Balkana i dokazati da je stabilan partner država u regionu.
 
Odlaganje proširenja Evropske unije, prema Tačijevim rečima, u stvari je poziv na novi nered na Balkanu.
 
"Strategija za proširenje Evropske unije sa zemljama Zapadnog Balkana stvorila je uverenje da EU daje odlučujući zamah Kosovu i zemljama Zapadnog Balkana da se integrišu u evropsku porodicu, ali su nas poslednji događaji u tome demantovali", rekao je on.
 
Govoreći o evropskoj perspektivi Kosova, Tači je tvrdio da bi liberalizacija viznog režima za Kosovo trebala da se dogodi što pre, jer je Kosovo ispunilo sve kriterijume i kosovski građani su nepravedno izolovani.
 
Tači je istakao da sporazum između Kosova i Srbije treba da donese priznanje Kosovu i jasnu perspektivu na putu evrointegracija.
Facebook

Vreme