PRIŠTINA HOĆE DA "INTEGRIŠE" SRPSKE ŠKOLE

Ponedeljak, 16. april 2018, 18:24

|

Izvor: Tanjug

|

|

PRIŠTINA - Ministar obrazovanja u kosovskoj vladi Šićiri Bitići izjavio je da srpske škole nisu integrisane u kosovski sistem obrazovanja.On je naveo da se utvrđuju razlozi i mogućnosti kako bi se u dogovoru sa, kako je rekao, međunarodnim partnerima to pitanje rešilo.
 
Bitići je rekao da srpske škole rade po srpskom obrazovnom sistemu i ni ne podnose izeštaj o radu tom resoru. 
 
Bitići je to rekao u ogovoru na poslaničko pitanje Ismailja Kurtešija o udžbenicima iz kojih uče srpska deca na KiM, a u kojima su, kako kaže, Albanci predstavljeni "najgori mogući način". 
 
“Do sada nažalost, sve škole koje uče na srpskom jeziku, nastavljaju da primenjuju sistem Republike Srbije a ne Republike Kosovo. Trenutno šta smo uradili, jeste da smo zadužili zamenika ministra Bajruša Cezarija, da se bavi pitanjem zajednica, posebno školama koje nisu integrisane u sistem Republike Kosovo", rekao je Bitići. 
 
Cezarija je, kazao je, trenutno na terenu, počeo je od južnog dela, jer i tamo ima škola koje nisu integrisane u kosovski obrazovni sistem . 
 
Prvo je, kazao je potrebno utvrditi prepreke i mogućnosti da to pitanje rešimo u dogovoru sa međunarodnim partnerima i integrišemo ih u kosovsk obrazovni sistem. 
 
"Takođe, nijedna škola koja uči na srpskom jeziku ne podnosi izveštaj ministarstvu“, rekao je on, preneo je portal Telegrafi.
Facebook

Vreme