Srbi za Srbe: Pomoć prizrenskoj bogosloviji

Petak, 26. decembar 2014, 17:30

|

Izvor: Kossev

|

|

KOSOVSKA MITROVICA - Humanitarna organizacija "Srbi za Srbe" pomogla je nedavno bogosloviju u Prizrenu, a višečlanoj porodici Đorđević iz sela Sevce, kod Štrpca, koja živi u izuzetno teškim uslovima, dostavila je pomoć u pokućstvu.
 
Božićna humanitarna akcija ove organizacije, kao i redovna akcija za pomoć Srbima na KiM-u, nastavlja se. "Srbi za Srbe" su i u prethodnim danima i mesecima na različite načine pomagali srpskom narodu na KiM-u. 
 
"Ovog puta, pomoć naše organizacije stigla je u Prizren, gde je za potrebe srpske pavoslavne bogoslovske škole 'Sveti Kirilo i Metodije' ugrađen rashladni uređaj sa komandnom tablom i hermetičkim vratima, u ukupnoj vrednosti od 547.000 dinara. Bogoslovija trenutno broji preko 50 učenika i profesora i sa svakom novom generacijom povećavaju se potrebe škole za hranom i čuvanjem hrane koju dobijaju od narodnih kuhinja na Kosovu i Metohiji," navodi se u saopštenju ove organizacije na njihovoj zvaničnoj Internet stranici. Pomoć Bogosloviji donirana je u sklopu stalnog projekta "Kosmet je Srbija," koju organizuje organizacija "Srbi za Srbe".
 
"Srbi za Srbe" su nedavno dostavili i pomoć u pokućstvu višečlanoj porodici Đorđević iz sela Sevce kod Štrpca, koju čine baba, deda, roditelji i petoro dece, dok odrasli članovi porodice imaju ozbiljne zdravstvene probleme.
 
"Mi smo im ovih dana isporučili dva ležaja, šporet na drva, ormar i kuhinjski sto, zahvaljujući namenskim donacijama iz celog sveta. Ali, da bi im u potpunosti pomogli, potrebno je oko 7.000 evra. To je okvirna suma sa kojom bismo mogli da im renoviramo i opremimo kuću. Pozivamo sve druge organizacije i pojedince da se uključe da zajedno unesemo Božićnu radost u dom Đorđevića!" ističe se u saopštenju ove humanitarne organizacije na njenom Fejsbuk profilu.
 
Oni dodaju da je porodica Đorđević jedan od "najtežih slučajeva" među porodicama koje su članovi organizacije posetili na KiM-u tokom novembra, kao i da Đorđevići žive u jednoj sobi,u kojoj se pre donacije nalazio samo jedan stari šporet. Ostatak kuće je nedovšren, a Đorđevići nikada nisu uspeli da sakupe dovoljno novca za ozbiljnu sanaciju svog doma.
 
Organizacija "Srbi za Srbe", međutim, često pomaže Srbe na KiM-u, te su tako u nedavnim akcijama pomoći - početkom decembra pomogli i Petroviće iz Gračanice, nabavkom bele tehnike i pokućstva, a u novembru su se priključili i akciji "Školske table na Kosovu i Metohiji - iscrtajmo osmehe na njima," donirajući novac za kupovinu 9 školskih tabli, koje su sredinom novembra i uručene Gimnaziji i OŠ "Dositej Obradović" u Orahovcu.
 
A sredinom novembra "Srbi za Srbe" su, takođe, obišli ugrožene srpske porodice u Štrpcu i okolnim selima, i posetili čak jedanaest porodica, kako bi razgovarali sa njima o pomoći koja im je potrebna, a među kojima je bila i porodica Đorđević.
Facebook

Vreme