"STVARANJE VEŠTAČKE URAVNILOVKE IZMEĐU KOSOVA I SRBIJE"

Utorak, 13. avgust 2019, 17:46

|

Izvor: RTK LIVE

|

|

BEOGRAD - "Saopštenje Kvinte kojim se Srbija i Kosovo pozivaju da što pre nastave dijalog, Kosovo da ukine takse, a Srbija da prestane da lobira protiv nezavisnosti Kosova, predstavlja stvaranje veštačke uravnilovke između dve strane, jedne koja svojim postupcima krši pravo i druge koja ga se pridržava", smatra direktor Kancelarije za Kosovo, Marko Đurić.
 
On je na današnjoj vanrednoj konferenciji za novinare rekao da pored toga, ovim saopštenjem zemlje Kvinte jasno stavljaju do znanja kakav ishod dijaloga žele, ali da će Srbija uprkos svemu nastaviti da vodi svoju unutrašnju politiku o Kosovu i drugim pitanjima rukovođena sopstvenim interesima. 
 
Đurić je danas izjavio da je Srbija primila k znanju ovo saopštenje, ali da za nju ono sadrži „nekoliko spornih stvari“.
 
Dok se s jedne strane slaže sa pozivom da dijalog treba da se nastavi dodavši da do toga treba da dođe kada takse budu bile ukinute, s druge strane smatra da je ovim saopštenjem „jasna tendencija da se napravi neka vrsta veštačke uravnilovke“.
 
„Priština otvoreno i ogoljeno krši svoje međunarodne obaveze“, a iz ovog saopštenja prema Đurićevom mišljenju, vidi se pokušaj da se to izjednači sa ponašanjem na koji je, kako kaže, Srbija naterana – „sprečavanje članstva Kosova u međunarodnim orgnaizacijama i borba protiv daljih priznanja od strane raznih zemalja širom sveta“.
 
Prema mišljenju direktora Kancelarije za Kosovi, iako je Priština „prekršila CEFTA sporazum i protivpravno pokušava da postane član međunarodnih organizacija“, Srbiji se spočitava to što „deluje u skladu sa međunarodnim pravom“.
 
„Isto je kada kršite CEFTA sporazum, kada gazite i bacate pod noge međunarodno pravo, i isto je kada u skladu sa poveljom UN sprečite nekoga da mimo procesa dijaloga stekne punu nezavisnost i priznanje u najširim okvirima“.
 
Druga sporna stvar za Srbiju, kako tvrdi Đurić, je to što ovo saopštenje na „najbolji način pokazuje kakav ishod razgovora u budućnosti žele i čemu će težiti“.
 
Ukoliko se od Srbije traži da prestane da lobira za očuvanje svog teritorijalnog integriteta i suvereniteta, suočene sa zahtevima Prištine za članstvo u međunarodnim organizacijama i delovanjem u smeru dobijanja priznanja od strane brojnih država, ističe Đurić, a istovremeno se ne traži od Prištine da prestane sa tim aktivnostima, onda je, prema njegovom mišljenju, jasan željeni ishod dijaloga za zemlje Kvinte – „puna emancipacija i puno prihvatanje bez otpora bilo kakvih iz Srbije, jednog takvog ishoda i takvog rezultata“.
 
Facebook

Vreme