UHAPŠENO 9 OSOBA ZBOG PRANJA NOVCA I NAMEŠTANJA UTAKMICA

Petak, 12. oktobar 2018, 16:40

|

Izvor: RTK LIVE

|

|

BELGIJA - Belgijske vlasti uhapsile su devet osoba u vezi s velikim finansijskim prevarama i istragom o nameštanju fudbalskih utakmica.
 
Tri dana posle operacije u devet belgijskih klubova i pretresa u sedam država, podnete su optužbe za pripadanje kriminalnoj organizaciji, nameštanje utakmica, pranje novca i korupciju, rekla je portparolka federalnog tužilaštva Venke Rogen. 
 
Među privedenima su tri menadžera i jedan sudija iz najviše lige, preneo je Asošiejted pres.
 
Tužioci su naveli da se optužbe za nameštanje mečeva tiču borbe za opstanak u elitnoj ligi prošle sezone i da ne obuhvataju velike klubove.
 
Agencija AFP je prenela da je 19 osumnjičenih već optuženo, uključujući devet koji su u pritvoru. Od 29 uhapšenih u Belgiji, deset je pušteno iz pritvora, a 19 privedeno istražnom sudiji koji ih je optužio za učešće u kriminalnoj organizaciji, za ilegalno bogaćenje ili pranje novca, izjavio je tužilac u petak u saopštenju.
 
Među devet pritvorenih su tri agenta igrača, među kojima Mogi Baje, bivši šef Sportinga iz Šarleroaa, predstavljen u medijima kao najmoćniji agent igrača u Belgiji.
 
Pritvoreno je i nekoliko direktora klubova, uključujući i finansijskog direktora Malena, jedan sudija, Bart Vertenten i bivši advokat kluba Anderleht.
 
Na slobodu je pušten Ivan Leko, trener FK Briža koji igra u Ligi šampiona, ali je optužen za pranje novca.
 
Zbog masovnosti skandala, belgijska druga liga odlučila je da se ovog vikenda ne igraju utakmice. U prvoj ligi nema utakmica zbog pauze za reprezentativni fudbal.
 
Istraga finansijskih malverzacija je trajala godinu dana, usredsređena na dvojicu menadžera koji su imali kontakte s mnogima iz vodećih belgijskih klubova, uključujući Anderleht, Briž i Standard Lijež.
 
Optužbe protiv njih se odnose na utaju poreza i ilegalno lično bogaćenje.
 
Trener belgijskog šampiona, Briža, Hrvat Ivan Leko saslušan je juče, zajedno s menadžerima Dejanom Veljkovićem iz Srbije i Belgijancem Modjijem Bajatom.
 
Policija je prethodno sprovela skoro 60 racija širom Evrope.
 
Kako je navedeno, 44 racije su obavljene u Belgiji, a 13 u Francuskoj, Luksemburgu, Srbiji, Crnoj Gori, Makedoniji i na Kipru.
 
Srpsko Tužilaštvo za organizovani kriminal saopštilo je u sredu da je na šest lokacija u Beogradu i Nišu policija zaplenila 800.000 evra za koje se sumnja da potiču od pranja novca iz malverzacija pri transferu fudbalera u Belgiji.
Facebook

Vreme