"OVAKVI DOGAĐAJI MOGU DA UZDRMAJU POLITIČKU SCENU KOSOVA"

Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

PRIŠTINA - Specijalno tužilaštvo u Hagu je uputilo na razmatranje Specijalizovanim većima Kosova optužnicu sa deset tačaka, kojom se predsednik Kosova Hašim Tači, predsednik Demokratske partije Kosova Kadri Veselji i druga lica terete za niz zločina protiv čovečnosti i ratnih zločina. Optužnica je usledila dva dana pre održavanja sastanka delegacija Srbije i Kosova u Beloj kući, uz posredovanje Ričarda Grenela. Komentarišući najnovija dešavanja na Kosovu, poznavaoci političkih prilika ocenjuju da ovakvo delovanje ima političku pozadinu.
Prema optužnici, predsednik Kosova Hačim Tači, predsednik Demokratske partije Kosova Kadri Veselji i drugi osumnjičeni terete se za skoro 100 ubistava. Kako je saopštio portparol tužilaštva Kristofer Benet, optužnicu trenutno proučava sudija za prethodni postupak, koji će potom odlučiti da li će je potvrditi. Kako se navodi “optužnica predstavlja isključivo optužbu”, a rezultat je dugotrajnih istraga.
“Tači i Veselji su, prema navodima, sproveli tajnu kampanju da bi se ukinuo zakon kojim su Specijalizovana veća osnovana kao sud, kao i da bi na drugi način opstruirali rad suda, a sve sa ciljem da oni sami ne budu izvedeni pred lice pravde. Takvim postupcima Tači i Veselji su pokazali da su im lični interesi važniji od žrtava njihovih zločina, principa pravne države i celokupnog naroda Kosova”, navodi se u saopštenju.
Dan nakon što je Kancelarija specijalizovanog tužilaštva za ratne zločine na Kosovu od januara 1998. do decembra 2000. saopštila da je 24. aprila predala optužnice protiv Hašima Tačija i Kadrija Veseljija sudijama na potvrdu, prva reakcija Hašima Tačija je amblem UĆK na naslovnoj strani svog Fejsbuk profila. Predsednik Demokratske partije Kosova Kadri Veselji je nazvao političkim i neosnovanim navodne tvrdnje Specijalnog tužioca o navodnim zločanima i ometanju rada suda.
„U ovoj izjavi, tužilac pokušava da opravda svoju nepravednu i neobičnu odluku, tvrdeći da smo predsednik i ja pokušali da ometamo rad Specijalizovanih komora. Iznete sumnje su u potpunosti neistinite i ne postoje. Još jedna zabrinutost je utemeljena sumnja da su stvarni motivi ovog tužioca potpuno politički. S obzirom na vreme i okolnosti, nekoliko dana pre sastanka u Beloj kući, sa pravom su postavljene sumnje da je to slučajnost", rekao je Veselji.
Direktor Fonda za humanitarno pravo Bekim Bljakaj kaže da optužnica još uvek nije potvrđena, ali je od početka rada Speciajlizovanih veća bilo jasno da će na optuženičkoj klupi biti predsednik Hašim Tači. Bljakaj smatra da ovakvi događaji mogu da uzdrmaju političku scenu Kosova.
„Ovo saopštenje je malo neobično, kao prvo u nekim drugim saopštenjima istih specijaliozvanih veća je potencirano da su optužnice, dok ne postanu pravosnažne, striktno konfidencijalno. Znači, nijedna informacija neće izaći dok se ne potvrdi optužnica. Ova optužnica još nije potvrđena, a inače oni su izašli u javnosti sa informacijama iz optužnice. Oni su naveli i razlog zbog čega su bili primorani da objavljuju ove navode optužnice, ali malo je škakljivo kako su to oni obrazložili... Imajući na umu i druge činjenice, da imamo vladu koja je tek stvorena, na neki način, na staklenim nogama-niko ne može da predvidi, ali vrlo je moguće da padne vlada, da imamo nove izbore, odnosno ovo je uzdrmalo političku scenu na Kosovu, ali što je po meni još važnije, to je da je za sada prekinut dijalog i neizvesno je kada će ponovo započeti“, istakao je Bljakaj.
Advokat Tom Gaši kaže da će sudija za pripremni postupak rešenje o podizanju optužnice protiv predsednika Hašima Tačija i lidera DPK Kadrija Veseljija doneti ili odbaciti u roku od šest meseci, preciznije do 24. oktobra.
„Oni koji gledaju na optužnicu iz političkog ugla, kažu da ima nešto što je vezano za odnose Kosova i Srbije jer se, prema mom mišljenju, posle ovoga sve prekida. Ovo nije normalna situacija jer se prema Zakonu o specijalnom sudu imena optuženih ne objavljuju, jedino ako su jasni dokazi. Mislim da se sada očekuje da predsednik Hašim Tači podnese ostavku, jer nije apsolutno normalno da bude predsednik Kosova sa optužnicom za ratne zločine", rekao je Gaši.
Da je ovakva odluka bila neminovna, smatra analitičar Momčilo Trajković koji napominje da optužnica dolazi u momentu kada je glavni pregovarač kosovske strane trebalo da prisustvuje sastanku u Vašingtonu, kako ocenjuje, ukazuje na političku pozadinu i kalkulaciju velikih sila, kako bi se postigla politička prednost i traženje novih interesa.
„Očekujem objektivnost Specijalnog suda i očekujem da će se temeljito preispitati njihova odgovornost i nadam se da je tužilac svoju optužnicu zasnovao na argumentima i činjenicama, pa neka sud presudi. Pitanje je samo zašto baš sada, za mene je to diskubitubilno, o tome sam baš razmišljao - zašto je optužnica sada saopštena, mada se kaže da je saopštena u aprilu mesecu. Očigledno je da ta optužnica i taj Specijalni sud pod političkim pritiskom kalkulišu u politiškom procesima i sve vreme odugovlače suđenja“, smatra Trajković.
Politikolog Fisnik Haljimi ističe da najavljena optužnica predstavlja veliki problem ne samo za Kosovo, već i za proces dijaloga Kosova i Srbije.
„Ima puno nepoznatih razloga i faktora u ovim dešavanjima, treba vremena da se vidi tačno zbog koga, kako i kada se odlučilo da se ova optužnica objavljuje baš danas. Ako budemo pažljivo gledali Zakon o specijalnom sudu, taj je zakon sa 45 amandmana, to je jako širok zakon, svašta može da se kategorizuje kao zločin prema tom zakonu. Da li možemo očekivati nemire? Ni u kom slučaju, Kosovo je već prošlo kroz slične stvari u prošlosti, ni u kakvom slučaju nikakvi se nemiri ne očekuju“, izjavio je Haljimi.
SAD su pozvale Specijalizovana veća Kosova i nezavisnu kancelariju Specijalnog tužilašta da se pridržavaju svog mandata, dok slučaj napreduje kroz pravosudni sistem i ocenile da je iza ove objave proces koji traje 20 godina. Dodaje se da je podnošenje najavljene optužnice korak napred u procesu pravde i pomirenja na Zapadnom Balkanu. Premijer Kosova Avdulah Hoti je nakon optužnice Specijalnog tužioca protiv predsednika Kosova Hašima Tačija i lidera DPK Kadrija Veseljija rekao da Vlada Kosova smatra da niko ne može biti proglašen krivim bez pravosnažne sudske odluke. Hoti poziva sve građane da ostanu mirni, a zbog novih dešavanja u Prištini otkazao je i put u Vašington, gde neće otputovati ni predsednik Kosova Hašim Tači.

Facebook

Vremenska prognoza

LEPOSAVIĆ VREME

Baneri

Click Here Arrow ok

UPIS 2024 Buduce



 



Radio Televizija Mir je posvećena svojim gledaocima i slušaocima.

RTV MIR - SA SVOG PRAGA

Email:

rtvmir@gmail.com

Tel:

+381 28 83165

Najčitaniji

nedelja, 25 oktobar 2020 15:57