HOTI: TREBA NAM STABILNOST; SRBIJA AGRESOR

Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

PRIŠTINA - Vlada Kosova održala je danas sednicu povodom situacije nastale nakon obelodanjivanja optužnice za ratne zločine protiv bivšeg kosovskog predsednika, Hašima Tačija, dva bivša predsedavajuća kosovske skupštine, Kadrija Veseljija i Jakupa Krasnićija, i bivšeg ministra i šefa poslaničke grupe LVV, Redžepa Seljimija. U svom obraćanju članovima kabineta, Hoti, čije stranačke kolege i aktivisti LDK su prema navodima Specijalizovanog tužioca, između ostalih, bili mučeni, pritvarani i ubijani od strane četvorke na najnovijoj optužnici, govorio je danas o pokretu Ibrahima Rugove i kako se narod Kosova pridružio oružanoj borbi OVK. Apelovao je i da je Kosovu sada neophodna institucionalna stabilnost i poručio da će kosovska vlada sarađivati sa čelnicima institucija i međunarodnim partnerima.

U liniji sa onim što su govorili i Tači, Veselji, ali i predsednica skupštine Vjosa Omani, i Hoti je danas izneo stav da najnovija situacija odražava „državnu zrelost“ Kosova koje je „stavljeno na test“.

Samim tim je pohvalio „odgovorno ponašanje“ četvorke zbog toga što su pokazali „spremnost za saradnju sa Specijalizovanim većima Kosova“, čime su dokazali da „Kosovo veruje pravdi“ i sarađuje sa pravdom.

„U želji da se rad pravosudnih institucija rukovodi samo profesionalizmom, verujemo da će kraj ovog procesa ponovo dokazati da je borba naroda Kosova za slobodu i nezavisnost bila poštena i čista“, rekao je Hoti kako vidi kraj sudskog procesa.

I on je u vezi sa optužbama za ratne zločine protiv čelnika OVK odgovorio optužbama na račun Srbije i podvukao da se „narod na Kosovu borio se za slobodu, za nezavisnost, za demokratiju, za oslobođenje od brutalnog srpskog ugnjetavanja“.

„Narod na Kosovu nije se borio na stranom tlu, već u svom dvorištu, da bi odbranio domovinu i prag. Agresor je bila Srbija i njene oružane vojne i paravojne snage, koje je civilizovani svet kaznio, upravo zbog agresije nad Kosovom i njegovim građanima, i u vezi sa ovim nikada niko nije imao dilemu“, rekao je Hoti svom kabinetu.

Podsetio je na napore građenja „paralelne države“ ali i  pokreta za slobodu, demokratiju i nezavisnost dr Ibrahima Rugove, „izvanrednog vođe i državnika“.

„Iako u nejednakim i potpuno nepovoljnim okolnostima za vojni otpor, narod Kosova se pridružio ratu Oslobodilačke vojske Kosova, kako bi zaustavio etničko čišćenje Kosova. U periodu 1998-1999. svet je video genocid nad narodom Kosova. Suočeni sa ovom strašnom činjenicom, civilizovani i demokratski svet, predvođen NATO alijansom, preduzeo je neophodan korak da spasi narod Kosova“, rekao je još dodajući da će zbog toga Kosovo uvek biti zahvalno članicama NATO, ali i svima onima koji su pomagali Kosovu u ekonomskom oporavku nakon rata, ali i političkom procesu postizanja nezavisnosti..

„Uvereni da samo iskrena saradnja sa ovim zemljama garantuje našu punu integraciju u porodicu slobodnih i demokratskih nacija, nastavljamo da promovišemo i negujemo ovu saradnju. To takođe znači preuzimanje odgovornosti i obaveza koje imamo kao slobodna, nezavisna i demokratska država“.

On je upozorio da je teška situacija sa sudom dodatno zakomplikovana pandemijom covid-19 i pozvao na očuvanje institucionalne stabilnosti.

„Stoga moramo pokazati mudrost i viziju da bismo se zajedno suočili sa ovim testom. Uveren sam da ćemo pred svetom osvetlati obraz kao što smo mnogo puta do danas. Vlada Republike Kosovo procenjuje da se u novonastaloj situaciji, kada je predsednik države podneo ostavku, mora održavati stabilnost institucija u smislu vršenja ustavnih kapaciteta i nadležnosti“, poručio je dodajući i da će njegova vlada sarađivati sa svim nosiocima institucija i međunarodnim partnerima, ali i entitetima unutar kosovske skupštine.

Podsećamo, juče je u skladu sa Zakonom o predsedniku dužnost na ovoj funkciji preuzela predsednica kosovske skupštine, Vjosa Osmani koja je nakon rušenja koalicione vlade LVV i LDK, a na predlog Hotija i posledičnog napuštanja LDK, u otvorenom sukobu sa Hotijem.

Na ovoj sednici koalicioni partner LDK, AAK iznova je izneo zahtev za prekidanjem dijaloga sa Srbijom.

Facebook

Vremenska prognoza

LEPOSAVIĆ VREME

Baneri

Click Here Arrow ok

UPIS 2024 Buduce



 



Radio Televizija Mir je posvećena svojim gledaocima i slušaocima.

RTV MIR - SA SVOG PRAGA

Email:

rtvmir@gmail.com

Tel:

+381 28 83165