SKUPŠTINA KOSOVA O MOGUĆEM UVOĐENJU VANREDNIH MERA

Zvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivnaZvezda neaktivna
 

U toku je vanredna sednica Skupštine Kosova sa jedinom tačkom dnevnog reda – razmatranje odluke Vlade o vanrednim merama za ograničavanje energije. Očekivano opozicija optužuje vladu za lošu energetsku situaciju, a vlada optužbe odbija kao besmislene. Izveštaj iz kosovske skupštine sastavljen je na osnovu informacija koje je objavila Koha.

Moguću odluku vlade u Prištini da uvede vanredne mere, ministarka privrede Artane Rizvanoli opravdala je time da ukoliko se takva odluka danas i bude donela, ona „neće značiti i to da će odmah biti preduzete restriktivne mere“.

„To ne znači da se restriktivne mere preduzimaju odmah, ali omogućava Vladi da preduzme mere u vezi sa uvođenjem ograničenja u snabdevanju potrošača ili uvođenjem posebnih obaveza za energetske kompanije”, rekla je ona.

S druge strane, predsednik Demokratskog saveza Kosova Ljumir Abdidžiku (Lumir Abdixhiku) nazvao je populističkom i ignorantskom upravo zbog upravljanja električnom krizom.

Kosovo kasni šest meseci sa proglašenjem vanrednog stanja, tvrdi.

Još jedan poslanik PDK – Ferat Šalja (Shala) smatra da odluka vlade kasni, te da je tako nešto trebalo da se planira još s početka jeseni. Prema njegovim rečima, postojalo je upozorenje da će blok B2 pasti a kosovske vlasti se nisu organizovale. Takođe, kazao je i da je Kosovo ove godine izvezlo više od 58 miliona evra struje.

Rizvanoli je odbila ove optužbe smatrajući da su besmislene, a demantovala je i prethodne optužbe da je vlada u Prištini navodno vršila pritisak na KEK.

Restrikcije od prošle nedelje

Regulatorna kancelarija za energetku upozorila je danas da će energetska kriza na Kosovu trajati verovatno do aprila naredne godine, usled visoke cene na tržištu, za koju ne očekuje da će pasti.

Podsetimo, prošle nedelje kosovske vlasti najavile su dvočasovne restrikcije struje na celom Kosovu usled, kako su objasnili, preopterećenja mreže. Iako su inicijalno najavili jednodnevnu restrikciju, to se ipak nije dogodilo. Sve do juče restrikcije su bile svakodnevne, a uključile su i Sever, iako je bilo izjava zvaničnika i medijskih izveštaja o tome da Sever nije uključen u plan restrikcije.

U međuvremenu, kosovska vlada usvojila je Nacrt odluke o hitnim merama za snabdevanje električnom energijom, a juče je održan i unapred najavljeni protest građana ispred sedišta KEDS-a u Prištini.

Svega sat vremena pre protesta, oglasio se kosovski premijer Aljbin Kurti, kazavši da se restrikcije obustavljaju.

I kod ovog problema ni ovog puta u Prištini nisu izostale optužbe na račun Srbije. Kosovska ministarka energetike Artane Rizvanoli tvrdi da je jedan od faktora koji utiče na energetsku krizu na Kosovu, a nije nov – navodna blokada strujnog voda iz Srbije.

Reagovao je srpski predsednik, i to upravo u Novom Pazaru, odnosno raškom okrugu. Navikao je da ga, u Prištini optužuju, kaže i da je i za ovaj problem Priština lako pronašla drugog krivca.

Facebook

Vremenska prognoza

LEPOSAVIĆ VREME

Baneri

Click Here Arrow ok

UPIS 2024 Buduce



 



Radio Televizija Mir je posvećena svojim gledaocima i slušaocima.

RTV MIR - SA SVOG PRAGA

Email:

rtvmir@gmail.com

Tel:

+381 28 83165